Transparante strook

Anatomie honingbij - bij

Lees en leer eerst alles over de anatomie van de honingbij.
Beantwoord daarna de quizvragen.

De drie grote delen van de honingbij is het kopstuk, het borststuk en het achterlijf.

De tong is een sterk ontwikkelde buisvormige onderlip. In rust is de tong naar binnen geklapt en niet zichtbaar. De tong is, naargelang het ras, 5,6 tot 7,1 mm lang. Het nectar uit de bloemen wordt via de tong verzameld. In de bijenkast wordt de nectar door middel van braken doorgegeven aan werkbijen, die er nadien honing van maken.

Met de middenpoten schrapen de bijen het stuifmeel dat aan hun lichaam kleeft af en bergen het op in de stuifmeelkorfjes van de achterpoten waarin ze een grote hoeveelheden stuifmeel kan opslaan en meedragen.


Het achterlijf is het derde belangrijke deel van het bijenlichaam. Het bevat de belangrijke organen voor de spijsvertering, de ademhaling, bloedsomloop, het zenuwstelsel en de voortplanting.Uit de wasklieren zweten bijen vloeibaar was waarvan ze de wasraten maken.

De angel is voorzien van weerhaakjes. Bij het steken schiet de angel uit de angelkamer en boort zich in de huid van de tegenstander. Als de bij terug opvliegt blijft de angel door de weerhaakjes vastzitten en het hele steekapparaat (angel, gifblaas, gifklieren en zenuwknoop) - worden uit haar lichaam getrokken. Even later sterft de bij aan haar verwondingen.

Haar poten gebruikt de bij niet alleen om te stappen. De voorpoten gebruikt de bij om haar voelsprieten en ogen te reiningen. De ogen en de voelsprieten van de honingbij zijn zeer gevoelig en stofdeeltjes verminderen hun werking.

Op de kop bevinden zich de ogen, de voelsprieten, de monddelen en de hersenen.De kaken gebruikt de bij om te knippen. De bovenkaak van de honingbij is afgeplat en heeft een lepelachtige vorm. Ze worden voornamelijk gebruikt om was te kneden en bewerken.

Op de kop bevinden zich de ogen, de voelsprieten, de monddelen en de hersenen.De kaken gebruikt de bij om te knippen. De bovenkaak van de honingbij is afgeplat en heeft een lepelachtige vorm. Ze worden voornamelijk gebruikt om was te kneden en bewerken.

De samengestelde ogen van bijen bestaan uit duizenden lenzen, facetten genoemd. De hersenen verzamelen de beelden van de facetten en vormen een mozaïek-achtige beeld voor de bij. Voor bijen helpen de samengestelde ogen om beweging te ontdekken. Daarom reageren bijen gemakkelijker op bewegende bloemen, minder op stilstaande.

Het borststuk is het tweede grootste lichaamsdeel van de bij.Het dient als een soort ankerpunt voor de zes poten en de vleugels van de bij.

De voorvleugels zijn groter dan de achtervleugels.De voor- en achtervleugels zijn tijdens het vliegen door haakjes met elkaar verbonden en vormen één draagvlak. In rust worden de vleugels ontkoppeld en afzonderlijk losjes samengevouwen op de rug.


De achtervleugels zijn kleiner dan de voorvleugels.De vleugels maken tot 250 slagen per seconde en maken in de lucht een achtvorm. De bij haalt een snelheid van 30 km per uur, dat is ongeveer 10 m per seconde.

Anatomie honingbij - bij icoon