Transparante strook

Tijdslijn van de Egyptische geschiedenis

Is het oude Egypte alleen maar piramiden en hiërogliefen?

Wie warende mensen die duizenden jaren bewaard bleven als mummies? Wat weten we van hen en hoe weten we dat allemaal? Laat ons eenzeer lange trip terug in de tijd maken naar 7500 voor Christus, om het uit te zoeken.

De eerste mensen verschenen in de vallei van de Nijl rond 7500 voor Chr. Het regende toen in Egypte regelmatig en de vallei was zeer groen. Men at er de planten en de gevangen dieren. Toen het klimaat droger werd en de omgeving in een woestijn veranderde, verplaatsen de nederzettingen dichter bij de oevers van de Nijl omer aan landbouw te doen.

Koning Narmer, of de oorlogskoning Menes zoals hijook gekend is, was de eerste Egyptische farao dieheerste over een verenigd opper en neder Egypte vanaf 2950 voor Chr. Hij bouwde de stad Memphis en maakte het zijn hoofdstad. Koning Narmer startte het tijdperk van dynastiën in Egypte - in een dynastie zijn de koningen en koninginnen over de jaren heen van dezelfde familie.

De eerste farao's bevorderden de handel en verdeelden voedsel over heel Egypte. Ze hadden nood aan een geschreven taal om hiervan overzichten bij te houden. Daarom ontwikkelde men hiërogliefen, een symbolenschrift.

Tijdslijn van de Egyptische geschiedenis icoon