Transparante strook

Pixresizer - één afbeelding verkleinen

één afbeelding verkleinen

Klik op tab 'Work with one file'

 

1. Bepaal welke afbeelding 

Je krijgt meer informatie over de afbeelding:

Image Size: breedte x hoogte in pixels

File Size: aantal Bytes dat de afbeelding in beslag neemt

File Type: Bestandtype

File Name: de naam en locatie van het bestand op je computer.

als je de foto wilt bekijken

als je de foto wilt draaien:

als je de foto wilt afdrukken:

 

 

 

 

Verschillende File Types:

BMP is de afkorting van bitmap. Het is een bestandsindeling dat wordt gebruikt door onder andere het grafische subsysteem van Microsoft Windows. BMP-bestanden zijn meestal veel groter dan gecomprimeerde grafische bestanden die een afbeelding van dezelfde afmeting bevatten.

GIF is de afkorting van Graphics Interchange Format, een grafische bestandsindeling met pixels. GIF's kunnen een transparante achtergrond krijgen. Het aantal kleuren in een GIF-bestand is beperkt tot 256. Indien het een afbeelding is met weinig kleuren en met herhalende patronen dan is goede compressie mogelijk en de bestandsgrootte erg klein. GIF's zijn niet bedoeld voor foto's.

JPEG staat voor Joint Photographic Experts Group. De JPEG-bestandsindeling kent diverse compressiemogelijkheden.
JPEG's worden veelal gebruikt voor foto’s gemaakt met digitale camera’s. én tekortkoming van de JPEG-bestandsindeling is dat er geen mogelijkheid is om een deel van de afbeelding transparant te maken. Hoe hoger de compressie des te kleiner het bestand, en des te geringer de beeldkwaliteit. Het kwaliteitsverlies van JPEG valt niet veel op bij foto’s, maar wel bij grafieken, lijnen of letters.

PNG staat voor Portable Network Graphics en werd in 1995 in het leven geroepen als alternatief voor het populaire GIF-formaat dat tot 2006 geoctrooieerd was. Veel opensourceprogramma's vervingen hun GIF-ondersteuning daarom door PNG. PNG hebben meer technische voordelen dan GIF's. Het gebruikt compressie zonder enig verlies van beeldkwaliteit. Bij PNG's is het mogelijk om gedeeltelijke transparantie te bepalen. In een PNG-afbeelding kan dus ook een alphawaarde opgegeven worden waardoor elke pixel een transparantie-gehalte kan krijgen.

TIFF staat voor Tagged Image File Format werd ontwikkeld om beelden op te slaan van scanners en fotobewerkingsprogramma's en is momenteel in handen van Adobe. Het formaat is flexibel en kan beelden met allerlei eigenschappen opslaan. Voor TIFF-bestanden bestaan verschillende, meestal verliesloze compressiemethoden. Een nadeel is dat, door de grote flexibiliteit van TIFF, niet alle programma's de vele varianten van TIFF kunnen lezen.

2. Bepaal de grootte die je wil bekomen

In dit blok stel je de nieuwe grootte in. De computer stelt voor om de breedte van de afbeelding te herleiden tot 600 pixels. Wil je een
andere maat, dan klik je het bolletje aan van je keuze of bepaal je zelf de breedte of hoogte.

Laat je 'Maintain aspect ratio' aangevinkt past de nieuwe hoogte zich aan aan de opgegeven breedte of omgekeerd. Vink je dit uit dan wordt je afbeelding vervormd, wat niet altijd een mooi resultaat opleverd.

3. Bepaal eventueel een nieuwe bestandsindeling

Hier vink je alleen een andere bestandsindeling als je de afbeelding wenst te veranderen naar een andere bestandsindeling. 

4. De nieuwe afbeelding ergens opslaan

Bewaar de nieuwe afbeelding door op 'Save Picture' te klikken. Je geeft hier ook aan waar de gewijzigde afbeelding moet worden opgeslagen.
Zet een vinkje bij 'Output GrayScale', als je een zwart-wit afbeelding wil bekomen.

'Save EXIF data' gebruik je om ook de bijbehorende informatie over de camera-instellingen (diafragma,
sluitersnelheid ...) mee te nemen naar de nieuwe afbeelding. 

Pixresizer - én afbeelding verkleinen icoon