Milford Sound

 

Milford Sound

Waar ligt Milford Sound?

Milford Sound Google Earth

Bron: Google Earth

Milford Sound is een fjord in het zuidwesten van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Het is beoordeeld als 's werelds beste reisbestemming in een internationale enquête (de 2008 Travellers' Choice Destinations Awards door TripAdvisor) en is geprezen als de meest bekende toeristische bestemming van Nieuw-Zeeland. Rudyard Kipling, (1865 - 1936) Britse schrijver en dichter van o.a. 'Het jungleboek', had het eerder het achtste wereldwonder genoemd.

Etymologie

Milford Sound is genoemd naar Milford Haven in Wales, terwijl de rivier de Cleddau die in de fjord uitmondt ook wordt genoemd naar zijn naamgenoot uit Wales. De Māori noemden de fjord Piopiotahi na de lijsterachtige piopio-vogel, die nu uitgestorven is. Piopiotahi betekent "een enkele piopio", teruggrijpend op de legende van Māui die probeert de onsterfelijkheid voor de mensheid te winnen - toen Maui stierf in de poging, werd gezegd dat een piopio hier was komen rouwen.

Wildlife

Zeehonden, pinguïns en de meest zuidelijke populatie tuimelaars komen vaak voor in de wateren, en walvissen, met name bultruggen en zuidkapers, worden steeds vaker waargenomen als gevolg van het herstel van elke soort. Milford Sound is door BirdLife International aangemerkt als een belangrijk vogelgebied omdat het een broedplaats is voor Fiordland-pinguïns.

Geschiedenis

Milford Sound werd aanvankelijk over het hoofd gezien door Europese ontdekkingsreizigers, omdat de smalle monding niet leek te leiden naar de grote binnenste baaien. De fjord bleef onontdekt door Europeanen totdat kapitein John Grono hem ontdekte in 1818 en noemde het Milford Haven naar zijn geboorteland in Wales.

Aardrijkskunde

Milford Sound loopt 15 kilometer landinwaarts van de Tasmanzee bij Dale Point (ook genoemd naar een locatie dicht bij Milford Haven in Wales) en is omringd door steile rotswanden die 1 200 meter of meer oprijzen aan elke kant. Onder de toppen bevindt zich The Elephant op 1 517 meter, waarvan wordt gezegd dat het lijkt op het hoofd van een olifant, en The Lion, 1302 meter, die de vorm heeft van een hurkende leeuw.

Milford Sound biedt twee permanente watervallen, Lady Bowen Falls en Stirling Falls. Na zware regenval zien we tijdelijke watervallen langs de steile rotswanden die langs de fjord lopen. Ze worden gevoed door met regenwater doordrenkt mos en gaan een paar dagen mee tot de regen stopt.

In Milford Sound regent het gemiddeld 6813 mm en 182 dagen per jaar. Het is daarmee de natste plaats van Nieuw-Zeeland.

Milford Sound waterval

De 151 meter Stirling Falls zijn genoemd naar Frederick Stirling, kapitein van de HMS Clio.