Sognefjord

 

Sognefjord

Waar ligt Sognefjord?

Sognefjord Google Earth

Bron: Google Earth

De Sognefjord, bijgenaamd de koning van de fjorden, is de grootste en diepste fjord in Noorwegen. Deze fjord strekt zich 205 kilometer landinwaarts van de oceaan uit tot het kleine dorpje Skjolden.
De fjord bereikt een maximale diepte van 1308 meter onder de zeespiegel en de grootste diepten worden gevonden in de centrale delen van de fjord nabij Høyanger. Bij de monding stijgt de bodem abrupt tot een drempel van ongeveer 100 meter onder zeeniveau. De fjord is tot 6 km breed. De kliffen rondom de fjord rijzen bijna helemaal uit het water naar hoogtes van 1 000 meter en meer.

Vanuit het dorp Flåm klimt de Flåm-spoorweg 864 meter omhoog naar het Myrdal-station op een afstand van slechts 20 kilometer. Het is daarmee de steilste niet-ondersteunde spoorwegklim in de wereld.

De Sognefjord Span (hoogspanningslijnen) steekt de fjord over met een overspanning van 4597 meter. Dit is de op één na grootste reeks hoogspanningslijnen ter wereld. 

Boten verbinden havens langs de fjord en zijn zijarmen. Gudvangen ligt aan de Nærøyfjord, een zijtak van de Sognefjord die vooral bekend staat om zijn ongerepte natuur en mooie landschappen. De Nærøyfjord staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De fjord is een toeristische trekpleister geworden waarbij toeristen in de zomer een belangrijk onderdeel vormen van de lokale economie.

 

Sognefjord - Nærøyfjord

Nærøyfjord