Hudsonbaai

 

Waar ligt de Hudsonbaai?

Hudsonbaai

De Hudsonbaai is een grote binnenzee in noorden van Canada met een oppervlakte 1.200.000 km≤ (39 x oppervlakte belgie 28 x oppervlakte Nederland). Via de Straat van Hudson is ze met de Atlantische Oceaan verbonden. 

De Hudsonbaai is bevaarbaar van juli tot november. Van december tot juni is dit vanwege het ijs voor normale schepen niet mogelijk. De belangrijkste haven is Churchill.

De Hudsonbaai werd ontdekt door Henry Hudson in 1610, en in de volgende jaren door andere ontdekkingsreizigers verkend, op zoek naar de Noordwestelijke Doorvaart. In 1670 werd de Hudson's Bay Company opgericht, die vanaf de oevers van de Hudsonbaai met de Indianen handelde in bont. Het bedrijf bezat een handelsmonopolie en eigendomsrechten voor het gebied rondom de Hudsonbaai; deze werden op 9 april 1869 tegen een financiŽle vergoeding overgenomen en toegevoegd aan het Canada Dominion.

Engelse ontdekkingsreizigers en kolonisten noemden de baai naar Sir Henry Hudson, die de baai vanaf 2 augustus 1610 op zijn schip Discovery verkende tijdens zijn vierde ontdekkingsreis naar Noord-Amerika. Hij bracht veel van zijn oostelijke kust van de Hudsonbaai in kaart. De ontdekkingsreiziger en zijn bemanning raakte in de winter vast in het ijs en ze overleefde aan de zuidkust van James Bay. Toen het ijs in de lente smolt, wilde Hudson de rest van het gebied verkennen, maar de bemanning weigerde. Ze lieten Hudson en enkele anderen bemaningsleden achter in een kleine boot. Niemand kent het lot van Hudson of de bemanningsleden.