Golf van Panama

 

Waar ligt de Golf van Panama?

De Golf van Panama

De Golf van Panama is een golf in de Stille Oceaan aan de zuidkust van Panama. De maximale breedte is 250 km, de maximale diepte 220 meter en de golf heeft een oppervlakte van 2400 vierkante km. Het Panamakanaal verbindt de Golf van Panama met de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan.

Het klimaat in de Golf van Panama is extreem, variërend van een extreem droog seizoen (januari-april) tot een extreem nat seizoen (mei-december). Dit heeft een grote invloed op de mangroves in de regio, aangezien het droge seizoen en El Niņo sterke stormen veroorzaken die de mangroven kunnen beschadigen en hun voortplantingscycli kunnen verstoren.

Mangroven vormen een essentieel onderdeel van het ecosysteem en de habitats van de baai. Deze mangroven zijn cruciaal voor de overlevingskansen van de lokale vogelsoorten, omdat ze beschutting en voedingsstoffen bieden. Bruine pelikanen zijn de meest voorkomende vogels in de baai. Deze zeevogels zijn ook een indicator voor de gezondheid van de vissen, die afhankelijk zijn van de voedselrijke mangroves om te overleven.