Golf van Tonkin

 

Waar ligt de Golf van Amundsen?

Golf van Tonkin

De Golf van Tonkin is een grote baai tussen China en Vietnam in het noorden van de Zuid-Chinese Zee van ongeveer 90.000 km≤ (2 x BelgiŽ of 2 x Nederland). Met een gemiddelde diepte van 60 meter is het een relatief ondiepe zee. Het Chinese eiland Hainan ligt oostelijk van de golf.

In de periode van januari tot april doet zich in de Golf van Tonkin het slechtweerverschijnsel van de Crachin voor. Crachin is een weerverschijnsel met veel laaghangende stratusbewolking, motregen en mist of nevel, waardoor het zicht erg slecht is. Het verschijnsel komt vooral voor in tijdens de eerste vijf maanden van het jaar tijdens de noordoostelijke moesson.

Meestal ontstaat de Crachin doordat warme, vochtige lucht over een koud zeeoppervlak strijkt. Koude lucht van vanuit het noorden wordt boven de oceaan ten zuiden van Japan verwarmd en neemt er veel vocht op. Daarna komt hij met de noordoostelijke moessonstroming boven het veel koudere water onder de Chinese kust. Door afkoeling van onderen en turbulente menging ontstaan dan stratusbewolking en mist.

Op 2 augustus 1964 beweerde de Amerikaanse president Lyndon B. Johnson dat Noord-Vietnamese troepen tweemaal Amerikaanse torpedojagers in de Golf van Tonkin hadden aangevallen. Dit evenement, dat vandaag bekend staat als het incident in de Golf van Tonkin, heeft de Golf van Tonkin-resolutie van 7 augustus 1964 uitgelokt en uiteindelijk geleid tot een open oorlog tussen Noord-Vietnam en de Verenigde Staten. Het was bovendien een voorafschaduwing van de grote escalatie van de Vietnam-oorlog in Zuid-Vietnam, die begon met de landing van de reguliere gevechtstroepen van de VS in Da Nang in 1965.