Voronjagrot

 

Voronjagrot

Waar ligt Voronjagrot?

Voronjagrot Google Earth

Bron: Google Earth

De Voronjagrot, ook Kroebera-Voronia-grot of Grot van Kroeber genoemd, in de onafhankelijke Georgische autonome republiek AbchaziŽ, bevindt zich de diepste bekende grot ter wereld. De grot bevindt zich in het Arabikamassief van het Gagragebergte. De grot maakt deel uit van het Arabika-grottenstelsel. Het is de enige grot op aarde die dieper is dan 2000 meter.

Deze totale diepte is in verschillende etappes ontdekt. In 2001 mat een Russisch-OekraÔens team een diepte gemeten van 1710 meter. In 2004 beriekten drie expedities nog diepere delen. Ook in 2004 ging een OekraÔens team voor het eerst in de geschiedenis van de speleologie voorbij het 2000-meterpunt. In oktober 2005 ontdekte het CAVEX-team een nieuw stuk van de grot. Hierdoor nam de totale geregistreerde diepte van de grot nog verder toe met een totale diepte heeft van 2140 meter.

Dit laagste punt is ook bereikbaar via twee andere ingangen die zich lager op de berghelling bevinden: de Koejbysjevgrot en de Afgrond van Henrich.

Benaming

De naam van de grot betekent letterlijk 'kraaiengrot'. De andere naam verwijst naar de Russische geograaf Alexander Kroeber. Tot 1983 stond de grot bekend als 'Siberische grot', omdat het team dat de grot had ontdekt, bestond uit drie speleologen uit de Siberische steden Tomsk, Krasnojarsk en Novosibirsk.

 

Voronjagrot - Afgrond van Henrich

Afgrond van Henrich