Nationaal park Carlsbad Caverns

 

Carlsbad Caverns

Waar ligt Nationaal park Carlsbad Caverns?

Nationaal park Carlsbad Caverns Google Earth

Bron: Google Earth

116 grotten

Carlsbad Caverns National Park is een nationaal park in de bergen van Guadalupein, het zuidoosten van New Mexico , de Verenigde Staten. Het park bevat in totaal 116 grotten. Daarvan zijn enkel de Carlsbad Caverns en de Slaughter Canyon Cave open voor publiek. Bezoekers van de Carlsbad Cavern grot kunnen de grot zelfstandig wandelen via de natuurlijke ingang of een lift nemen vanuit het bezoekerscentrum. De Slaughter Canyon Cave is bovendien alleen te bezoeken onder begeleiding van een gids.

De Carlsbad Caverns bevat een grote grotkamer, een natuurlijke kalksteenkamer van bijna 1 220 m lang, 191 m breed en 78 m hoog op het hoogste punt. Het is de vijfde grootste kamer in Noord-Amerika en de achtentwintig grootste ter wereld.

De Lechuguillagrot, die pas in 1986 werd ontdekt, wordt momenteel onderzocht. De grot is in kaart gebracht tot een diepte van 489 meter. Daarmee is het de diepste kalksteengrot in de Verenigde Staten.

Capitan Reef

Naar schatting 250 miljoen jaar geleden was het gebied rond het Carlsbad Caverns National Park de kustlijn voor een binnenzee, waarin een overvloed aan zeeleven aanwezig was en waarvan de overblijfselen een rif vormden. Na de Perm periode verdampte het meeste water en werd het rif begraven door evaporieten en andere sedimenten. Tektonische bewegingen vonden plaats tijdens het late Cenozo´cum, waarbij het rif bovengronds kwam te liggen. Vatbaar voor erosie, vormde het water het gebergte van Guadalupe in zijn huidige staat.

Geschiedenis

Toen hij nog een jongen was, verkende Jim White de grot met zijn zelfgemaakte draadladder. De meeste mensen geloofden destijds nog niet in het bestaan van de grotten. Hij gaf veel van de kamers een naam, waaronder de Big Room, New Mexico Room, Kings Palace, Queens Chamber, Papoose Room en Green Lake Room. Hij noemde ook veel van de meer prominente formaties van de grot, zoals de Totempaal, Witch's Finger, Giant Dome, Bottomless Pit, Fairyland, Iceberg Rock, Temple of the Sun en Rock of Ages.

Max Frisch neemt het verhaal over White's ontdekking van de grotten op in zijn roman I'm Not Stiller.

Lift

Tot 1932 moesten bezoekers van de grot een omloophelling afleggen die ze 230 m onder het oppervlak nam. Het lopen naar boven was voor sommigen vermoeiend. In 1932 opende het nationale park een groot bezoekerscentrumgebouw met twee liften die bezoekers in en uit de grotten konden brengen.

 

Ingang Carlsbad Caverns

Bron: Goolge Maps, Elvan Poon (https://goo.gl/maps/JkZ5cze5Z2U2)

Ingang Carlsbad Caverns