Eisriesenwelt

 

Eisriesenwelt
bron: Wikipedia

Waar ligt Eisriesenwelt?

Eisriesenwelt Google Earth

Bron: Google Earth

De Eisriesenwelt (Duits voor "World of the Ice Giants", "Wereld van IJsgiganten) is een natuurlijke kalk- en ijsgrot in Werfen, Oostenrijk, ongeveer 40 km ten zuiden van Salzburg. De grot ligt binnen de Hochkogelberg in het Tennengebirge-gedeelte van de Alpen. Het is de grootste ijsgrot ter wereld die zich over meer dan 42 km uitstrekt en jaarlijks door ongeveer 200 000 toeristen wordt bezocht.

Geologie

Hoewel de grot 42 km lang is, is alleen de eerste kilometer, het gebied dat toeristen mogen bezoeken, bedekt met ijs. De rest van de grot bestaat uit kalksteen. Eisriesenwelt werd gevormd door de rivier de Salzach, die gangen in de berg geërodeerd. De ijsformaties in de grot werden gevormd door ontdooiende sneeuw die in de grot weglekte en in de winter bevroor.

Omdat de ingang van de grotten het hele jaar door geopend is, waaien koude winterwinden de grot in en bevriezen de sneeuw binnenin. In de zomer blaast een koude wind vanuit de grot naar de ingang en voorkomt dat de formaties smelten.

Geschiedenis

De eerste officiële ontdekking van Eisriesenwelt werd gedaan door Anton Posselt, een natuurwetenschapper uit Salzburg, die in 1879 alleen de eerste tweehonderd meter van de grot verkende. Vóór zijn ontdekking was de grot alleen bekend bij de lokale bevolking, die gelovende dat het een ingang was tot de hel en dus weigerde het te verkennen. In 1880 publiceerde Posselt zijn bevindingen in een bergbeklimmerstijdschrift, maar het rapport werd snel vergeten.

Alexander von Mörk, een speleoloog uit Salzburg, was één van de weinige mensen die zich de ontdekking van Posselt herinnerde. Hij leidde verschillende expedities naar de grotten vanaf 1912, die al snel werden gevolgd door andere ontdekkingsreizigers. Von Mörk werd gedood in de Eerste Wereldoorlog in 1914. Een urn met zijn as bevindt zich in een nis in de grot. In 1920 werd een hut (Forscherhütte) gebouwd voor de ontdekkingsreizigers, en werden de eerste routes op de berg aangelegd. Toeristen begonnen kort daarna te arriveren, aangetrokken door de plotselinge populariteit van de grot.

In 1955 werd een kabelbaan gebouwd, die de 90 minuten durende klim verkortte tot 3 minuten. Tegenwoordig is de Eisriesenwelt-grot eigendom van de National Austrian Forest Commission, die het heeft verhuurd aan de Salzburg Association of Cave Exploration. De Forest Commission ontvangt nog steeds een percentage van de toegangsprijzen.

Een bezoek

De grot is elk jaar geopend van 1 mei tot oktober. De temperaturen in de grot zijn meestal onder het vriespunt en warme kleding wordt aanbevolen. Fotografie is niet toegestaan ​​als bezoekers zich eenmaal in de grot bevinden.

De tour begint bij de ingang van de grot en gaat verder naar binnen naar Posselt Hall, een grote kamer met een stalagmiet genaamd Posselt Tower in het midden. Voorbij de Posselt-toren stuit je op een asgravisch kruis op de muur van de grot en markeer je het verste punt van verkenning van Anton Posselt. Vanaf daar kan men de Great Ice Embankment zien, een massieve formatie die stijgt tot een hoogte van 25 meter en het gebied vertegenwoordigt met de grootste ijsgroei. Het volgende is Hymir's Castle, genoemd naar een reus in de Noorse mythologie. Hier creëren stalactieten een formatie genaamd Frigga's Veil, of het ijsorgel.

De volgende halte op de tour is de Alexander von Mörk-kathedraal, één van de grootste kamers in de grot en de laatste rustplaats van de as van von Mörk. De laatste stop op de tour is het ijspaleis, een kilometer in de grot en 400 meter onder de grond. Vanaf hier moeten bezoekers zich omdraaien en teruglopen door de grotten om de ingang te bereiken. De rondrit door de grot duurt ongeveer een uur en 15 minuten.

Pad naar de ingang van de grot Eisriesenwelt.

Pad naar de ingang van de grot Eisriesenwelt.