Fingal's Cave

 

Fingal's Cave
bron: google maps, Nur Atika Zainal


Waar ligt Fingal's Cave?

Fingal's Cave Google Earth

Bron: Google Earth

Fingal's Cave is een zeegrot op het onbewoonde eiland Staffa van Schotland, bekend om zijn natuurlijke akoestiek. De National Trust for Scotland is eigenaar van de grot als onderdeel van een nationaal natuurreservaat. Het werd bekend als Fingal's Cave naar de gelijknamige held van een episch gedicht van de 18-eeuwse Schotse dichter-historicus James Macpherson. In de legende van Giant's Causeway bouwt Finn McCool de geplaveide weg tussen Ierland en Schotland.

Vorming

Fingal's Cave is volledig gevormd door zeshoekige, met elkaar versmolten basaltzuilen in een Paleocene lavastroom.

De grot is het resultaat van afkoeling van het bovenste en onderste oppervlak van de gestolde lava waardoor de inkrimping resulteert in breuken en scheuren. Hierdoor vormden zich eerst vierkante blokvormige patronen die overgaan in een zeshoekig breukpatroon met breuken loodrecht staan op de afkoelende oppervlakte. 
Naarmate de koeling voortduurde, scheurden deze breuken geleidelijk verder naar het midden van de lavastroom, en vormden de lange zeshoekige kolommen die we vandaag in de door golven geërodeerde doorsnede zien.

Geschiedenis

Er is weinig bekend over de vroege geschiedenis van Staffa, hoewel de Zwitserse stad Stäfa aan het meer van Zürich naar het eiland is vernoemd door een monnik uit het nabijgelegen Iona. De grot werd door de 18e-eeuwse natuuronderzoeker Sir Joseph Banks in 1772 onder de aandacht van de Engels-sprekende wereld gebracht.

Bezienswaardigheden bekijken

De grot heeft een grote boogvormige ingang en wordt gevuld door de zee. Verschillende rondvaartcruises georganiseerd van april tot september door lokale bedrijven passeren de ingang van de grot. In rustige omstandigheden kan men aanmeren op de landingsplaats van het eiland en kan men de korte afstand naar de grot bewandelen, waar een rij gebroken kolommen een loopbrug vormt net boven het hoogwaterpeil, zodat u de grot te voet kunt verkennen.

 

Ingang Fingal's Cave