Hang Sơn Đong

 

Hang Son ong
bron: google maps, Raphael Bick (https://goo.gl/maps/5wFsFHsuY8T2)

Waar ligt Hang Sơn Đong?

Hang Son ong Google Earth

Bron: Google Earth

Hang Sơn Đong 'grot van de bergrivier' is een besloten grot in het nationale park Phong Nha-Kẻ Bng van Vietnam. Het is volgens een aantal maatstaven de grootste grot ter wereld en is gelegen nabij de grens tussen Laos en Vietnam. Binnen vind je een grote, snelstromende onderaardse rivier. Het werd gevormd in kalksteen en wordt verondersteld tussen de 2 en 5 miljoen jaar oud te zijn.

Ontdekking

Hang Sơn Đong werd gevonden door een lokale man genaamd Hồ Khanh in 1991. Het fluitend geluid van wind en gebrul van een stromende beek in de grot dat te horen is bij de ingang, evenals de steile afdaling verhinderen dat de plaatselijke bevolking de grot binnenging. Pas in 2009 werd de grot internationaal bekend nadat een groep onderzoekers van de British Cave Research Association, geleid door Howard Limbert, een onderzoek had uitgevoerd. Hun voortgang werd gestopt door een grote, 60 meter hoge calcietmuur die de Grote Muur van Vietnam werd genoemd. In 2010 groeven ze door de muur en de groep bereikte het einde van de grot.

Beschrijving

Volgens Limbert heeft de Hang Sơn Đong -grot de grootste bekende tunnel ter wereld met een volume - 38,4 106 kubieke meter. De tunnel is meer dan 5 kilometer lang, 200 meter hoog en 150 meter breed. Er wordt aangenomen dat de dwarsdoorsnede tweemaal zo groot is als die van de volgende grootste, de Deer Cave, Maleisi. De lengte van de grot is ongeveer 9 kilometer en wordt onderbroken door 2 grote dolines. Dit zijn gebieden waar het plafond van de grot is ingestort. De dolines laten zonlicht in de grot, wat heeft geresulteerd in de groei van bomen en andere vegetatie.

De grot bevat enkele van de hoogste bekende stalagmieten ter wereld, die tot 70 m hoog zijn. Achter de Grote Muur van Vietnam werden grotparels gevonden ter grootte van honkballen, een abnormaal grote afmeting.

Toeristische activiteiten

Begin augustus 2013 verkende de eerste groep toeristen de grot tijdens een rondleiding voor een bedrag van 3.000 dollar elk. Vergunningen zijn vereist om toegang te krijgen tot de grot en zijn op beperkte basis beschikbaar, met 800 vergunningen beschikbaar voor het seizoen 2017. Na augustus zorgen zware regens ervoor dat de rivierniveaus stijgen en de grot grotendeels ontoegankelijk wordt. Vanaf 2017 heeft slechts n expeditiebedrijf momenteel vergunningen om de grot te betreden voor toeristische doeleinden.

Ontwikkelingsplannen

Er worden plannen overwogen om een ​​kabelbaan in de grot te bouwen. Het voorgestelde systeem zou 10,5 kilometer lang zijn en tussen $ 112 en $ 211 miljoen kosten. De plannen worden tegengewerkt door milieuactivisten.

 

 

Hang Son ong ingang grot
bron: google maps, Victor - Pham Thang (https://goo.gl/maps/ajR4EnYYjyS2)

Ingang van de grot