Mammoth Cave National Park

 

Mammoth Cave National Park
Bron: Goolge Maps, Stavros Mitchelides (https://goo.gl/maps/1uApiNEMyar)


Waar ligt Mammoth Cave National Park?

Mammoth Cave National Park Google Earth

Bron: Google Earth

Langst bekende grotensysteem ter wereld

Mammoth Cave National Park is een Amerikaans nationaal park in het centrum van Kentucky en omvat delen van Mammoth Cave, het langste grottenstelsel ter wereld, met een enorm gangennetwerk op verschillende niveaus. Sinds de eenwording van de Mammoetgrot in 1972 met het nog langere systeem onder de Flint Ridge in het noorden, is de officiŽle naam van het systeem het Mammoth-Flint Ridge Cave-systeem. Het park werd opgericht als nationaal park op 1 juli 1941. Het werd een Werelderfgoed op 27 oktober 1981.

Met 663 km van doorzochte gangen is Mammoth Cave verreweg het langst bekende grotensysteem ter wereld, bijna twee keer zo lang als het op een na langste grotsysteem, de Sac Actun onderwatergrot van Mexico.

Kalksteen labyrint

Mammoetgrot bestaat uit dikke kalksteenlagen, bedekt met een laag zandsteen, waardoor het systeem opmerkelijk stabiel is. 

Het water wordt afgevoerd van het Pennyroyal Plateau naar bronnen langs de Green River. Er zijn veel tunnels, met lange, meanderende spleten die onder het grondwaterniveau overgaan in buisvormige tunnels met ovale doorsnede. Door de steeds diepere uitslijting van de Green River kwam het grondwaterniveau steeds lager te liggen en vielen verscheidene grote tunnels droog. In de hoogstgelegen grotten liggen 2,3 - 3,5 miljoen jaar veilig weggeborgen onder de zandsteenruggen van het Chester Upland.
De jongste grotten lopen meestal door die zandsteenruggen en staan in contact met oudere grotten. Enkele tunnels lopen onder de tussenliggende Houchins- en Doyelvallei door. Op diverse plaatsen vindt men verticale schachten, maar de meeste grotten lopen door een horizontale laag. Mammoth Cave is de thuisbasis van de met uitsterven bedreigde Kentucky grotgarnaal, een blinde albino-garnaal.

Een bezoek

De National Park Service biedt verschillende grottours aan bezoekers. Enkele opvallende kenmerken van de grot, zoals Grand Avenue, Frozen Niagara en Fat Man's Misery, zijn te zien op verlichte tours van ťťn tot zes uur. Twee tochten, alleen verlicht door de bezoekers gedragen petroleumlampen, zijn populaire alternatieven voor de elektrisch verlichte routes. Verschillende "wilde" tochten gaan weg van de toeristische delen van de grot naar modderige verkenningen en stoffige tunnels.

De Echo River Tour, een van de beroemdste attracties van de grot, nam de bezoekers mee op een boottocht langs een ondergrondse rivier. De tournee werd begin jaren negentig beŽindigd vanwege logistieke en ecologische redenen.

 

Mammoth Cave National Park

Bron: Goolge Maps, Shujaat Ali (https://goo.gl/maps/2X1WcLUS49P2)

Ingang van de grot