Grotten van Postojna

 

Grotten van Postojna

Waar ligt Grotten van Postojna?

Grotten van Postojna Google Earth

Bron: Google Earth

Grot van Postojna (Postojnska jama) is een 24 km lang karstgrotsysteem bij Postojna, in het zuidwesten van SloveniŽ. Het is het op ťťn na langste grotsysteem van het land en ook ťťn van de top toeristische bezienswaardigheden. De grotten werden gevormd door de rivier de Pivka.

In de nabije omgeving bevinden zich de andere druipsteengrotten Pivka Jama, Otoska Jama, Planinska Jama, de door het UNESCO beschermde Grotten van äkocjan.

Geschiedenis

De grot werd voor het eerst beschreven in de 17e eeuw door de pionier van de studie van het karstfenomenen, Johann Weikhard von Valvasor, hoewel de muurtekeningen binnen dateren uit 1213 een veel langere geschiedenis van gebruik aangeeft. In 1818, toen de grot werd voorbereid op een bezoek van Francis I, de eerste keizer van Oostenrijk-Hongarije, werd per ongeluk een nieuw gebied van de grot ontdekt door de Luka Čeč.

Eerste toeristische gids en elektrische verlichting

In 1819 bezocht aartshertog Ferdinand de grotten, toen werden de grotten officieel bekend als toeristische bestemming. Čeč werd de eerste officiŽle toeristische gids voor de grotten toen de grotten voor het publiek werden geopend. Elektrische verlichting werd aangebracht in 1884, zelfs voor het aanwezig was in Ljubljana, de hoofdstad van Carniola, wat de populariteit van het grotsysteem verder versterkte.

In 1872 werden de treinsporen aangelegd voor de eerste grottrein voor toeristen. Aanvankelijk werden deze door de gidsen zelf voortgeduwd, later aan het begin van de 20e eeuw getrokken door een gaslocomotief.

Tijdens Wereldoorlogen

Tijdens de Eerste Wereldoorlog moesten Russische krijgsgevangenen een brug bouwen over een grote kloof in de grot.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitse bezetters de grot voor het opslaan van bijna 1000 vaten vliegtuigbrandstof, die in april 1944 door Sloveense partizanen werden vernietigd. Het vuur brandde zeven dagen lang, vernietigde een groot deel van de grot en maakte de ingang zwart.

 
treintje in de grot van Postojna
bron: Google maps, Lee Peter (https://goo.gl/maps/cEbx5iB41cu)

Na 1945 werd de gaslocomotief vervangen door een elektrische locomotief. Ongeveer 5,3 kilometer van het grottensysteem is toegankelijk voor het publiek.

21e-eeuws toerisme

In juni 2015 meldde de grotadministratie dat grotduikers erin slaagden om een ​​verder onderwatergedeelte van de grot naar de Planina-grot te verkennen, waardoor het grottensysteem werd verlengd van 20 570 m tot 24 120 m. De grot herbergt ook 's werelds enige ondergrondse postkantoor.

Geografie

De Postojna-grot werd in de loop van miljoenen jaren door de Pivka-rivier uitgehouwen. Er zijn stalagmieten, stalactieten en formaties die gordijnen of gordijnen worden genoemd en eruit zien als gevouwen gordijnen.

Het grottensysteem bestaat uit vier grotten die met elkaar verbonden zijn door dezelfde ondergrondse rivier. Door twee van de belangrijkste grotsystemen met elkaar te verbinden, wordt dit het langste grottenstelsel in SloveniŽ en een van de langste grotten van heel Europa.

om uit de grotten van PostojnaGrottenolm

In de grotten van Postojna komt de zeldzame grottenolm (grotsalamander) voor, de grootste troglodytische amfibie ter wereld (Een troglobiet is een dier dat zijn hele leven in de donkere gedeeltes van grotten doorbrengt). Het dier is zo bijzonder dat het in het stadssymbool en op het stadszegel van Postojna prijkt. De tour door de grotten bevat een aquarium met enkele grottenolmen erin. Op 30 januari 2016 begon een vrouwelijke olm in de grot meer dan 50 eieren te leggen. Deze zeldzame gebeurtenis leidde tot wereldwijd nieuws over de grot van Postojna en de olm. Van eind mei tot half juli 2016 zijn tweeŽntwintig baby-olms met succes uitgekomen.

(bron foto: https://www.postojnska-jama.eu)

Milieu problemen

Water uit karstbronnen zijn belangrijk voor de helft van de bevolking van SloveniŽ. Waterverontreinigende stoffen zoals pesticiden, zware metalen en meststoffen, die in ondergrondse wateren sijpelen, vormen een groot gevaar voor dieren die in de grot wonen, waaronder de olm, waarvoor langdurige blootstelling aan vervuiling dodelijk kan zijn. De natuurlijke habitats van de olm maken daarom deel uit van het Europese Natura 2000-netwerk. Natura 2000 is een netwerk van kernfok- en rustplaatsen voor zeldzame en bedreigde soorten en enkele zeldzame natuurlijke habitattypes die op zichzelf beschermd zijn.

Permanente tentoonstelling

De tentoonstelling "EXPO Postojna Cave Karst" werd geopend in april 2014. Het is de grootste permanente tentoonstelling over de grot- en karstverschijnselen over de hele wereld. De tentoonstelling biedt interactieve presentaties over de geschiedenis van de toeristische ontwikkeling van de grot. Bezoekers leren over karst-fenomenen door projecties van verschillende materialen op een driedimensionaal model, ontdekken de speciale kenmerken van de karst-omgeving en leren over historische gebeurtenissen in de grot van Postojna. De tentoonstelling is interessant voor zowel het grote publiek als voor experts. Kinderen worden interactief door de tentoonstelling geleid door een olm en een slenkhals en kunnen zelf een grottrein berijden.

 

Ingang grotten van Postojna
bron: Google maps, Carlos Galmes Teixeira (https://goo.gl/maps/R3t5DhMKFu52)

Ingang van de grot van Postojna - SloveniŽ