Waitomo Glowworm Caves

 

Waitomo Glowworm Caves

Waar ligt Waitomo Glowworm Caves?

Waitomo Glowworm Caves Google Earth

Bron: Google Earth


De Waitomo Glowworm grot is een grot in Waitomo op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Het staat bekend om zijn populatie van Arachnocampa luminosa, een soort glimworm die uitsluitend voorkomt in Nieuw-Zeeland.

De grot heeft een modern bezoekerscentrum bij de ingang, grotendeels ontworpen in hout. Er zijn georganiseerde tochten met een boottocht onder de glimwormen.

Geschiedenis

De naam "Waitomo" komt van de Māori-woorden wai, water en tomo, gat of schacht. Het lokale Māori-volk had ongeveer een eeuw lang van de grotten gehoord voordat een lokale Māori, Tane Tinorau en Engelse landmeters Laurence Cussen en Fred Mace, de ingang in 1884 ontdekten en de grotten uitgebreide verkenden in 1887 en 1888. Hun verkenningstocht werd uitgevoerd met kaarslicht met een vlot op de stroom die de grot binnengaat (nu de toeristenuitgang van de grot). Toen ze aan hun reis begonnen, kwamen ze glimwormen tegen en waren verbaasd over de fonkelende gloed die van het plafond kwam. Terwijl ze verder de grot in trokken stonden ze ook versteld van de kalksteenformaties in alle soorten en maten.

Ze keerden vele malen terug en ontdekten de ingang op het bovenste niveau van de grot, die nu de huidige ingang is. De toegankelijkheid voor bezoekers werd verbeterd toen de spoorlijn werd verlengd tot Ōtorohanga in 1887. Tegen 1889 hadden Tane Tinorau en zijn vrouw Huti de grot geopend voor bezoekers en waren ze gids voor een kleine vergoeding. Thomas Humphries, commissaris van Crown Lands en Chief Surveyor van Auckland 1889 - 1891, deed later hetzelfde jaar een volledige studie, waarbij hij opmerkte dat er muurtekening aanwezig waren in de grot. Alhoewel de plaatselijke bevolking goed zorgden voor de grotten, wou hij dat de overheid het beheer over de grot overnam om meer bezoekersfaciliteiten te kunnen bieden. Ongeveer 500 toeristen bezochten de grot in de eerste twee jaar. In 1906, na een escalatie van vandalisme, werd het beheer van de grot overgenomen door de overheid. 

In 1989 werden het land en de grot teruggegeven aan de nazaten van Chief Tane Tinorau en Huti, die tegenwoordig veel van de medewerkers van de grotten uitmaken. De nakomelingen ontvangen een percentage van de inkomsten van de grot en zijn betrokken bij het beheer.

Geologie

Geologische en vulkanische activiteit heeft in de afgelopen 30 miljoen jaar rond 300 bekende kalksteengrotten in de Waitomo-regio gecreŽerd.

De kalksteenformatie in de Waitomo Glowworm-grotten deed zich voor toen de regio ongeveer 30 miljoen jaar geleden nog onder het zeeniveau lag. De kalksteen bestaat uit gefossiliseerde koralen, schelpen, visskeletten en vele kleine mariene organismen op de zeebodems. Gedurende miljoenen jaren zijn deze gefossiliseerde rotsen op elkaar gestapeld en samengeperst om kalksteen te vormen. In de Waitomo-regio kan de kalksteen meer dan 200 m dik zijn.

De grotten begonnen zich te vormen toen de beweging van de aarde ervoor zorgde dat de harde kalksteen onder de oceaan doorbuigde, kromp en boven de zeebodem uitsteeg. Toen de rots werd blootgesteld aan lucht scheidde deze en creŽerde scheuren en zwakten waardoor water er doorheen stroomde en de kalksteen oploste en gedurende miljoenen jaren de grote grotten vormde.

De stalactieten, stalagmieten en andere grotformaties vormden zich.

Biologie

De meest voorkomende dieren in de grotten zijn insecten. Dit omvat albino grotmieren en gigantische krekels maar de meest bekende is de gloeiworm Arachnocampa luminosa. De volwassenen zijn ongeveer zo groot als een gemiddelde mug.

De glowworms van de Waitomo Glowworm Caves worden nauwlettend bewaakt door een Scientific Advisory Group. Deze groep heeft geautomatiseerde apparatuur die continu de luchtkwaliteit bewaakt, met name de kooldioxidegehalten, de steen- en luchttemperatuur en de luchtvochtigheid. Gegevens van deze apparatuur worden zorgvuldig geanalyseerd door gespecialiseerd personeel. De adviesgroep gebruikt de informatie om vast te stellen hoe de grot moet worden beheerd. Ze bepalen of en wanneer luchtstroompatronen moeten worden gewijzigd en hoeveel mensen de grotten elke dag mogen bezoeken.

Rondleidingen met gids

De rondleiding door de Waitomo Glowworm-grotten brengt de bezoeker door drie verschillende niveaus en begint op het hoogste niveau van de grot en de catacomben. De niveaus zijn verbonden door de Tomo, een verticale staaf van 16 m gemaakt van kalksteen. Het tweede niveau wordt de feestzaal genoemd. Dit niveau is waar vroege bezoekers stopten om te eten. Het bewijs hiervan is de rook op het plafond van de kamer. Vanaf hier kan het mogelijk zijn om naar het bovenste niveau te gaan om de grootste formatie genaamd het pijporgel te zien, maar op drukke dagen is dit gebied gesloten voor het publiek omdat gehalte koolmonoxide gevaarlijk kan oplopen.

Het derde en laatste niveau daalt af naar de kathedraal, een afgesloten gebied met ruwe oppervlakken, nu geplaveid en is ongeveer 18 m hoog, waardoor het een goede akoestiek heeft. Een aantal beroemde zangers en koren hebben hier opgetreden, waaronder Dame Kiri Te Kanawa.

Waitomo Glowworm grot bootje

De tour eindigt met een boottocht door de Glowwormgrot. De boot brengt de bezoeker naar de ondergrondse Waitomo-rivier, waar het enige licht afkomstig is van de kleine glimwormen die een hemel van levende lichten creŽren.