Grot

 

Wat is een grot?

Een grot is een natuurlijke ondergrondse ruimte onder de grond, die groot genoeg is voor een mens om te betreden.

Grotten worden vaak gevormd door oplossing van kalksteen in koolzuurhoudend water. Vaak komen in grotten ook druipstenen voor. De hangende vormen worden stalactieten genoemd, de op de bodem gevormde pegels heten stalagmieten. Een groot deel van kalksteengrotten zijn gevormd door een ondergrondse rivier. Bij actieve grotten loopt er nog een ondergrondse rivier door een grot. Als de rivier niet meer aanwezig is, spreekt men over fossiele grotten.

Speleologie is de wetenschap van het verkennen en bestuderen van alle aspecten van grotten en de omgeving van de grot. Vaak kan men grotten bezoeken voor recreatie.

In de geschiedenis van de mens hebben grotten een vaak belangrijke rol gespeeld, omdat zij een veilig onderkomen boden. Mensen uit het paleolithicum hebben her en der prachtige grotschilderingen achtergelaten. Een bekend voorbeeld zijn de grotschilderingen in de grotten van Lascaux, Frankrijk.
 

Wat is een voorbeeld van een grot in Europa?

Waar bevinden zich de belangrijkste grotten ter wereld?


Ga met je muis over een cirkeltje op de wereldkaart en de naam van de kaap verschijnt.
Je kan doorklikken naar een gedetailkaart en meer info over de gekozen kaap. 

Kaart overzicht belangrijkste grotten ter wereld

 

 

Grot van de kristallen - Mexico grotten Carlsbad Caverns -  Verenigde Staten van Amerika Mammoth Cave -  Verenigde Staten van Amerika Fingal's Cave - Schotland Grotten van Han-sur-Lesse - Belgie Grotten van Lascaux - Frankrijk Eisreisenwelt grot - Oostenrijk Grotten van Škocjan - Slovenië Grotten van Postojna - Slovenië Voronjagrot - Georgië Reed Flute Cave - China Hang Son Ðoòng - Vietnam Phraya Nakhon Cave - Thailand Waitomo Glowworm grotten - Nieuw-Zeeland