Grotten van Han

 

Grotten van Han
bron: Google Maps, Zbigniew Jasinski (https://goo.gl/maps/BSiBDRWi6zo)

Waar ligt Grotten van Han?

Grotten van Han Google Earth

Bron: Google Earth

De grotten van Han-sur-Lesse zijn met een ongeveer een half miljoen bezoekers per jaar, een belangrijke Belgische toeristische attractie gelegen aan de rand van het dorp Han-sur-Lesse.

De grotten zijn het resultaat van de ondergrondse erosie van een kalkstenen heuvel aan de rivier de Lesse. Het grootste deel van de grot wordt ingenomen door de meanderende rivier. Niet ver van Han-sur-Lesse, stort de Lesse abrupt in een sinkhole, bekend als de 'gouffre de Belvaux' (De afgrond van Belvaux), en wringt er zijn weg onder de heuvel over een afstand van meer dan 1 kilometer en stroomt daarna door het grottencomplex dat bekend staat als les Grottes de Han.

Grottencomplex

De grotten hebben een constante temperatuur van 13 C en een hoge luchtvochtigheid. De grootste kamer in het complex heet La Salle du Dme (De hal van de koepel); lengte 150 meter met een gewelfd plafond dat 127 meter bereikt.

Hoewel de moderne verkenning van het complex begon in 1771, is de grot veel langer bekend bij de lokale bevolking. In de grot zijn bronzen relikwien gevonden, wat wijst op gebruik van rond de 5e eeuw voor Christus.

De rondleiding

De rondleiding duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur en omvat een geluids- en lichtshow in n van de grootste kamers van de grot en een einde met een gesimuleerd kanonschot om de akoestische eigenschappen van de grot te demonstreren. Het parcours heeft 508 stijgende en dalende trappen en leidt de bezoeker door een aantal "zalen", zoals de "Geheimzinnige", de "Wapenzaal", en de "Koepelzaal". In de "Minaretzaal" bevindt zich de 'minaret', een stalagmiet van vijf meter hoog en uit kalksteen gevormde 'gordijnen'. De zaal daarop, de "Geheimzinnige", werd pas in 1968 ontdekt en aan de route toegevoegd. Bezoekers verlaten de grot via een korte boottocht op het punt waar de Lesse naar buiten komt.

 

Grotten van Han te bereiken met treintje

De toegang is alleen mogelijk met een vintage tram, een overblijfsel van het ooit uitgebreide, nabijgelegen tramspoor van het land, dat vertrekt vanuit het centrum van Han-sur-Lesse. De toegang tot de grotten ligt op ongeveer 2 km van het dorp.