Grotten van Lascaux

 

Grotten van Lascaux
bron: Google maps, Vijay Pawar (https://goo.gl/maps/AStmwhHPU972)

Waar ligt de Grotten van Lascaux?

Grotten van Lascaux Google Earth

Bron: Google Earth

De grotten van Lascaux zijn grotten in de buurt van het dorp Montignac, in het departement Dordogne in het zuidwesten van Frankrijk. Meer dan 600 muurschilderingen bedekken de binnenmuren en de plafonds van de grot. De schilderijen vertegenwoordigen voornamelijk grote dieren, typische lokale en hedendaagse fauna die overeenkomen met leven van zo'n 15.000 jaar geleden. Het is de rijkst beschilderde prehistorische grot die tot nu toe werd gevonden. De tekeningen zijn de inspanningen van vele generaties. Deskundigen dateren de oudste rotsschilderingen uit de grot van Lascaux op 15.000 v.Chr, de jongste op 10.000 v.Chr. Lascaux werd opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst in 1979, als onderdeel van de prehistorische locaties en versierde grotten van de Vézère-vallei.

Ontdekking

Op 12 september 1940 werd de ingang van de grot van Lascaux ontdekt door de 18-jarige Marcel Ravidat. Ravidat  keerde terug met drie vrienden, Jacques Marsal, Georges Agnel en Simon Coencas, en ging de grot binnen via een lange schacht. De tieners ontdekten dat de grotwanden bedekt waren met afbeeldingen van dieren. Het grottencomplex werd op 14 juli 1948 voor het publiek geopend. 

Lascaux II

Tegen 1955 hadden koolstofdioxide, hitte, vochtigheid en andere verontreinigende stoffen, van de 1200 bezoekers, de schilderijen zichtbaar beschadigd. Omdat de luchtkwaliteit verslechterde, schimmels en korstmossen steeds meer de muren besmetten, werd de grot in 1963 voor het publiek gesloten. De grotschilderingen werden in hun oorspronkelijke staat hersteld en werd er een monitoringsysteem geïntroduceerd.

Lascaux II, een exacte kopie van de Grote Zaal van de Stieren en de Geschilderde Galerij werd geopend in 1983 in de nabijheid van de grot. Zo kon men het grote publiek ontvangen en hen een indruk meegeven van de schaal en compositie van de schilderijen zonder de originelen te schaden. Een volledig assortiment van andere kunst- en gebruiksvoorwerpen die in de grotten van Lascaux werden gevonden, worden gepresenteerd op enkele kilometers van de site in het Centre of Prehistoric Art, Le Parc du Thot, waar zich ook levende dieren bevinden die de fauna van de ijstijd vertegenwoordigen.

Figuren

De gekruiste bizon - grotten van LascauxDe grot bevat bijna 6000 figuren, die kunnen worden gegroepeerd in drie hoofdcategorieën: dieren, menselijke figuren en abstracte tekens. De schilderijen bevatten geen afbeeldingen van het omringende landschap of de vegetatie van de tijd. De meeste van de belangrijkste afbeeldingen zijn op de muren geschilderd met behulp van rode, gele en zwarte kleuren uit minerale pigmenten zoals ijzeroxide (oker), hematiet en goethiet, evenals mangaanhoudende pigmenten. Houtskool kan ook zijn gebruikt maar in beperkte mate. Waar het rotsoppervlak zachter is, zijn sommige ontwerpen in de steen ingesneden.

Meer dan 900 dieren kunnen worden geïdentificeerd en 605 daarvan zijn precies geïdentificeerd. Uit deze afbeeldingen zijn er 364 schilderijen van paardachtigen en 90 schilderijen van herten. Ook worden runderen en bizons werden geschilderd. Een paar andere afbeeldingen bevatten katten, een vogel, een beer, een neushoorn en een mens. Er zijn geen afbeeldingen van rendieren, hoewel dat de belangrijkste bron van voedsel was voor de prehistorische mens.

Het beroemdste gedeelte van de grot is The Hall of the Bulls waar stieren, paarden en herten worden afgebeeld. De vier zwarte stieren, of oerossen, zijn de dominante figuren onder de 36 dieren die hier vertegenwoordigd zijn. Eén van de stieren is 5,2 meter lang, het grootste dier dat tot nu toe is ontdekt in de grotkunst. Bovendien lijken de stieren in beweging te zijn.

Een schilderij genaamd "De gekruiste bizon", gevonden in de kamer met de naam 'de Nave', toont van de vaardigheid van de paleolithische grotschilders. De gekruiste achterpoten creëren de illusie dat één bizon dichter bij de toeschouwer staat dan de andere. Deze visuele diepte in de scène toont een primitieve vorm van perspectief die voor die tijd zeer bijzonder was.

Interpretatie

Sommige antropologen en kunsthistorici stellen dat de schilderijen een verslag van het afgelopen jachtsucces kunnen zijn, of een mystiek ritueel zijn om toekomstige jachtinspanningen te verbeteren. De laatste theorie wordt ondersteund door de overlappende beelden van een groep dieren in dezelfde grotlocatie met een andere groep dieren, wat suggereert dat een deel van de grot succesvoller was voor het voorspellen van een succesvolle jacht.

 

Grotten van Lascaux

Ingang Grotten van Lascaux