Grotten van Škocjan

 

Grotten van Škocjan - Škocjanske jame
bron: Google maps, Jan Nachtigal (https://goo.gl/maps/TtVvqMbas1T2)

Waar ligt Grotten van Škocjan?

Grotten van Škocjan Google Earth - Škocjanske jame

Bron: Google Earth

De grotten van Škocjan (Škocjanske jame) zijn een grottenstelsel in Slovenië. Vanwege zijn uitzonderlijke betekenis zijn de grotten van Škocjan opgenomen in de UNESCO-lijst werelderfgoedlocaties in 1986. Internationale wetenschappelijke kringen hebben aldus het belang erkend van de grotten als één van de natuurlijke schatten van de planeet aarde. 

De verkend lengte van de grotten is 6200 m. Ze zijn gevormd in een 300 m dikke laag van Krijt en Paleoceen kalksteen.

In de nabije omgeving bevinden zich de grotten van Postojna (Postojnska jama), met het 24 km lang karstgrotsysteem, het op één na langste grotsysteem van het land en ook één van de top toeristische bezienswaardigheden in Slovenië

Twee zinkgaten

De ingangen van de grot bevinden zich onderaan twee zinkgaten.
De Reka-rivier verdwijnt ondergronds in de Škocjan-grotten en stroomt vervolgens ondergronds gedurende 34 km Het uitzicht op de grote rivier in het regenseizoen, terwijl het onder de grond verdwijnt van Big Collapse Doline, 160 m onder het oppervlak, is zowel majestueus als beangstigend.

Grootste holte

Het uitzonderlijke volume van de ondergrondse kloof is wat de Škocjan-grotten onderscheidt van andere grotten en plaatst het onder de beroemdste ondergrondse fenomenen ter wereld. De grootste holte in de grot is de 'Martel's Chamber' met een volume van 2,2 miljoen kubieke meter en wordt beschouwd als de grootste ontdekte ondergrondse kamer in Europa en één van de grootste ter wereld. De grot van dergelijke afmetingen eindigt echter met een relatief kleine uitgang: één die de enorme hoeveelheid water na hevige regenval niet onmiddelijk kan verwerken, waardoor het wateroppervlak met meer dan honderd meter kan stijgen, met grote overstromingen als gevolg.

Geschiedenis van de verkenning

De eerste geschreven bronnen over de Škocjan-grotten vinden hun oorsprong in de Oudheid (2e eeuw v.Chr.) Door Posidonius van Apamea zijn ze gemarkeerd op de oudste gepubliceerde kaarten van dit deel van de wereld. Bijvoorbeeld de kaart Lazius-Ortelius uit 1561 en Mercator's Novus Atlas uit 1637. Het feit dat de Franse schilder Louis-François Cassas (1782) de opdracht kreeg om enkele landschapsstukken te schilderen, bewijst ook dat in de 18e eeuw de grotten als één van de belangrijkste natuurlijke kenmerken in het achterland van Triëst waren. Zijn schilderijen getuigen dat in die tijd mensen de bodem van 'Big Collapse Doline' (Het grote zinkgat) bezochten. De Carniolan-geleerde Johann Weikhard von Valvasor beschreef het verdwijnen van de Reka-rivier in het zinkgat en zijn ondergrondse stroming al in 1689.

Toerisme

Het is moeilijk om vast te stellen wanneer het toerisme in de grotten van Škocjan echt is begonnen. Volgens sommige bronnen gaf het provincieraad Matej Tominc (Tominc Cave is naar hem vernoemd) in 1819 opdracht om een trap te maken naar de bodem van 'Big Collapse Doline'. Volgens andere bronnen zijn de trappen alleen gerenoveerd. Een bezoekersboek werd geďntroduceerd op 1 januari 1819. Deze datum wordt beschouwd als het begin van het moderne toerisme in de Škocjan-grotten.

Jaarlijks hebben de Škocjan-grotten ongeveer 100 000 bezoekers. Het eerste deel van de grot (grotten-Marinič en grot Mahorčič met Little Collapse Doline) werd in 1933 voor toeristen opengesteld. Het werd zwaar beschadigd tijdens een overstroming in 1963. In 2011 werd het gerenoveerd en een nieuw staal brug toegevoegd.

 

Grotten van Škocjan - Škocjanske jame
bron: Google maps, Paolo zgn (https://goo.gl/maps/fyFr3wvdkYk)

De relatief kleine opening waar de Reka-rivier de grot verlaat.