Kaap Agulhas

 

Antelope Canyon

Waar ligt Kaap Agulhas?

Cape Aghulas kaart

Bron: Google Earth

Kaap Agulhas is een rotsachtige landtong in de West-Kaap, Zuid-Afrika.

Het is geografisch het zuidelijkste punt van het Afrikaanse continent en het begin van de scheidslijn tussen de Atlantische en de Indische Oceaan.

Kaap Agulhas ligt in de regio Overberg, 170 kilometer ten zuidoosten van Kaapstad. De kaap werd door Portugese zeevaarders Cabo das Agulhas genoemd, naar 'Cape of Needles' (Kaap van de naalden) - nadat ze rond het jaar 1500 merkten dat de richting van het magnetische noorden (dus de kompasnaald) samenviel met het ware noorden in de regio.

Anders dan de beter bekende kaap, Kaap de Goede Hoop, is Kaap Agulhas relatief weinig spectaculair. Het bestaat uit een geleidelijk gebogen kustlijn met een rotsachtig strand. Een markeerbord geeft de locatie van de kaap aan, die anders moeilijk te identificeren zou zijn. De wateren voor de kust van Kaap Agulhas zijn vrij ondiep en staat bekend als één van de beste visgronden in Zuid-Afrika.

Beruchte Kaap

De zee bij Kaap Agulhas is berucht voor winterstormen en gigantische golven, die tot 30 meter hoog kunnen reiken en zelfs grote schepen kunnen laten zinken. In de afgelopen paar honderd jaar is geloofd dat ongeveer 150 schepen rond Agulhas zijn gezonken. Deze omstandigheden worden veroorzaakt door een aantal factoren. De van nature krachtige winden die van west naar oost waaien, en de koude Antarctische stroming die in dezelfde richting stroomt, stuiten op de warmere Agulhas-stroom in de regio van deze kaap. Deze tegenstrijdige stromingen van water van verschillende dichtheden en de westenwinden die tegen de Agulhas-stroom blazen, kunnen extreem gevaarlijke golfomstandigheden creëren; deze worden verder verergerd door de ondiepe wateren van de Agulhas Bank, een breed, ondiep gedeelte van het continentaal plat dat 250 kilometer ten zuiden van de kaap uitsteekt, waarna het steil naar de abyssale vlakte daalt. Abyssale vlaktes zijn de vlakke diepere gebieden op de bodem van oceanen met dieptes tussen de 2200 en 5500 meter onder zeeniveau. 

Kaap Aghulas vuurtoren

Deze gevaren maken Kaap Aghulas berucht onder zeilers. De kust hier is bezaaid met scheepswrakken. Vanwege de gevaren en na het verlies van verschillende schepen, met name de Arniston, werd in 1848 een vuurtoren gebouwd. De vuurtoren speelt nu gastheer voor een museum en een klein rustiek restaurant.