Kaap de Goede Hoop

 

Kaap de Goede Hoop

Waar ligt Kaap de Goede Hoop?

Kaap de Goede Hoop Google Earth

Bron: Google Earth

De Kaap de Goede Hoop is een rotsachtige landtong aan de Atlantische kust van Zuid-Afrika.

Zuidelijkste punt van Afrika?

Een veel voorkomende misvatting is dat Kaap de Goede Hoop het zuidelijkste punt van Afrika is, het scheidingspunt was tussen de Atlantische en de Indische Oceaan. Hedendaagse geografische kennis stelt in plaats daarvan dat het zuidelijkste punt van Afrika Cape Agulhas is ongeveer 150 kilometer naar het zuidoosten. 

Bij het volgen van de westkant van de Afrikaanse kustlijn vanaf de evenaar, markeert Kaap de Goede Hoop echter het punt waar een schip meer oostwaarts dan zuidwaarts begint te reizen.

Portugezen

De Portugese ontdekkingsreiziger Bartolomeu Dias zou als eerste rond de kaap gevaren hebben om handel te drijven met het verre Oosten en India. Dias noemde de Kaap Cabo das Tormentas ("Cape of Storms"; Nederlands: Stormkaap), de oorspronkelijke naam van de "Kaap de Goede Hoop".
Het was waarschijnlijk de Portugese koning Johan II die de Kaap omdoopte tot 'Cabo da Bűa EsperanÁa', Kaap de Goede Hoop, omdat hij het bereiken van deze kaap zag als een hoopvolle stap richting ontdekking van een zeeroute naar IndiŽ.

Nederlanders

Het Khoikhoi-volk woonde in de kaap toen de Nederlanders zich er voor het eerst vestigden in 1652. De Khoikhoi waren ongeveer vijftienhonderd jaar eerder in dit gebied aangekomen. De Nederlanders noemden ze Hottentotten.

De Nederlandse koloniale beheerder Jan van Riebeeck heeft op 6 april 1652 een bevoorradingskamp opgezet voor de Verenigde Oostindische Compagnie ongeveer 50 km ten noorden van de kaap aan de Tafelbaai en dit heeft zich uiteindelijk ontwikkeld tot Kaapstad. Het leveren van vers voedsel was essentieel op de lange reis rond Afrika en Kaapstad werd bekend als "De herberg van de ZeeŽn".

Fransen

Op 31 december 1687 arriveerde een gemeenschap van Hugenoten (Franse protestanten) in Kaap de Goede Hoop. Ze waren uit Frankrijk ontsnapt en waren op de vlucht voor religieuze vervolging in Frankrijk. Een voorbeeld was Pierre Joubert die uit La Motte-d'Aigues kwam. De Nederlandse Oost-Indische Compagnie had bekwame boeren nodig in Kaap de Goede Hoop en de Nederlandse regering zag mogelijkheden om Hugenoten bij de Kaap te vestigen en hen daarheen te sturen. De Kaapkolonie groeide geleidelijk in de volgende 150 jaar aan tot het zich honderden kilometers naar het noorden en noordoosten uitstrekte.

Cape Point

Cape Point is een fijne plek om te bezoeken. De hoge kliffen, de eindeloze zee en het uitzicht over het Afrikaanse binnenland geven je het gevoel dat je het einde van het Afrikaanse continent hebt bereikt. Om de schepen langs de gevaarlijke kliffen te leiden, staat er op Cape Point een vuurtoren. Een steile wandeling brengt je vanaf de parkeerplaats van Cape Point naar de vuurtoren.

Kaap de Goede Hoop ligt op 1,5 uur rijden van Kaapstad.
Kaap de Goede Hoop en Cape Point vormen een onderdeel van het uitgestrekte Table Mountain National Park. Het reservaat bestaat uit heuvellandschap dat voornamelijk begroeid is met fynbos, een verzamelnaam voor de fauna op de Kaap die voornamelijk bestaat uit struikgewas en lage bomen. Het park wordt doorsneden door wandelpaden.
Aan de ingang kun je een kaartje kopen. Vanaf de ingang is het ruim 12 km naar Cape Point, met een splitsing naar Kaap de Goede Hoop. Let goed op voor de brutale bavianen. Voeder ze niet, want daardoor kunnen ze agressief worden. Er staat zelfs een boete op het voederen van de bavianen. 

 

Kaap de Goede Hoop - Cape Point

Cape Point is een indrukwekkende klif met een groot platform van waaruit u een prachtig uitzicht heeft. De trap naar boven is steil, maar gelukkig kun je ook kiezen voor een kabelbaantje.

Op de top staat een vuurtoren. Tussen juni en november is er een grote kans dat je walvissen ziet die naar de wateren rond de Kaap komen om te kalven. Een goed uitzichtpunt is de parkeerplaats bij Rooikrans, maar er zijn meerdere punten vanwaar u walvissen, en bij rustig water ook dolfijnen kunt zien.