Cape Dezhnyov

 

Cape Dezhnyov

Waar ligt Cape Dezhnyov?

Cape Dezhnyov Google Earth

Bron: Google Earth

Cape Dezhnyov of Cape Dezhnev is een kaap die het oostelijkste vastelandpunt van AziŽ vormt. Het is gelegen op het zeer dunbevolkte Tsjoektsjenschiereiland van Rusland. Deze kaap bevindt zich tussen de Tsjoektsjenzee en de Beringstraat, 82 kilometer tegenover de Kaap Prins van Wales in Alaska. De Diomedeseilanden en Fairway Rock bevinden zich in het midden van de zeestraat. Het ligt geografisch tussen de Noordelijke IJszee in het noorden en de Stille Oceaan in het zuiden. 

In 1898 werd de kaap officieel omgedoopt tot Kaap Dezjnev, ter vervanging van de naam 'Oostkaap' ooit gegeven door de ontdekkingsreiziger James Cook. Het werd genoemd ter ere van Semyon Dezjnev, de eerste geregistreerde Europeaan die rond zijn punt voer in 1648. Er is een groot monument voor Dezjnev aan de zeekust.

De kaap is het oostelijke uiteinde van een hoge, rotsachtige landtong, verbonden met het vasteland door een gebied van lager gelegen land vol moerassen en ondiepe meren.

Het Cape Dezhnev-schiereiland was een centrum voor handel tussen Amerikaanse walvisjagers en pelshandelaren en de inheemse Yupik- en Chukchi-bevolking aan de kust in de late 19e en vroege 20e eeuw.

Diomedeseilanden Fairway Rock
Diomedeseilanden Fairway Rock