Kaap Hoorn

 

Kaap Hoorn

Bron foto: Wikipedia

Waar ligt Kaap Hoorn?

Kaap Hoorn Google Earth

Bron: Google Earth

Kaap Hoorn is de zuidelijkste landtong van Vuurland, de archipel in het zuiden van Chili, en bevindt zich op het kleine Hornos-eiland. Hoewel niet het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika (dat zijn de Diego Ramírez-eilanden), markeert Kaap Hoorn de noordelijke grens van de Straat Drake en markeringen waar de Atlantische en Stille Oceaan samenkomen.

Kaap Hoorn werd ontdekt en voor het eerst afgerond door de Nederlander Willem Schouten samen met Jacob le Maire, die het noemde naar de stad Hoorn in de huidige provincie Noord-Holland in Nederland.

De twee ontdekkingsreizigers ontdekten de kaap toen ze op zoek waren naar een doorgang om handel te drijven met het Verre Oosten. De route via Kaap de Goede Hoop en de Straat Magellaan waren voorbehouden aan de schepen van de Verenigde Oostindische Compagnie. In 1616 waren ze nog in de veronderstelling dat Kaap Hoorn op het vaste land van Vuurland lag. Het was Gheen Huygen Schapenham, die in 1624 ontdekte dat Kaap Hoorn op een eiland lag.

Kaap Hoorn rondvaart

Bron: Wikipedia

Decennia lang was Kaap Hoorn een belangrijke mijlpaal op de route waar zeilschepen voeren om overal ter wereld handel te drijven. De wateren rond Kaap Hoorn zijn bijzonder gevaarlijk, vanwege de sterke wind, grote golven, sterke stromingen en ijsbergen.

De behoefte om met schepen om Kaap Hoorn te varen werd sterk verminderd door de opening van het Panamakanaal in 1914. Zeilen rond de Hoorn wordt algemeen beschouwd als een van de grootste uitdagingen bij het varen. Een aantal recreatieve zeilers blijven deze route bevaren, dikwijls als onderdeel van een wereldreis. Snelheidsrecords voor varen rond de wereld worden erkend door het volgen van deze route.