Kaap Leeuwin

 

Kaap Leeuwin
bron: Author BjÝrn Christian TÝrrissen

Waar ligt Kaap Leeuwin?

Kaap Leeuwin Google Earth

Bron: Google Earth

Kaap Leeuwin is gelegen in West-AustraliŽ en is het meest zuidwestelijke vastelandpunt van het Australische continent.

Een paar kleine eilanden en rotsen, de St Alouarn-eilanden, strekken zich verder naar het zuiden uit. De dichtstbijzijnde nederzetting, ten noorden van de kaap, is Augusta. In AustraliŽ wordt de Kaap beschouwd als het punt waar de Indische Oceaan de Zuidelijke Oceaan ontmoet.

Geschiedenis

De eerste bekende waarneming van de kaap was door Bruni d'Entrecasteaux in 1791. d'Entrecasteaux dacht dat de kaap een eiland was en noemde het "Isle St Allouarn" ("St Allouarn-eiland"), ter ere van kapitein de St AloŁarn. Tien jaar later begon Matthew Flinders zijn onderzoek naar de zuidkust van New Holland. Flinders landde in de baai ten oosten van Kaap Leeuwin, de huidige Flinders Bay. Matthew Flinders, noemde de kaap Leeuwin, omdat het eerste bekende schip dat het gebied bezocht, de "Leeuwin" was, een Nederlands schip dat in 1622 een deel van de nabijgelegen kustlijn in kaart bracht. Het logboek van de Leeuwin is verloren gegaan, dus er is heel weinig bekend van de reis.

De St Alouarn-eilanden is een groep eilanden buiten het puntje van Kaap Leeuwin.

Nationaal Park

De heuvel ten westen van de vuurtoren en het nabijgelegen land maken nu deel uit van Nationaal park Leeuwin-Naturaliste. Het heeft uitgestrekte heidevegetatie en dikke struiken die een zeer groot aantal plantensoorten en ook vogelsoorten herbergt die deze habitat gebruiken.