Noordkaap

 

Noordkaap

Waar ligt Noordkaap?

Noordkaap Google Earth

Bron: Google Earth

Noordkaap is een kaap aan de noordkust van het eiland Magerøya in Noord-Noorwegen. De Europese route E69 heeft zijn noordelijke eindpunt op de Noordkaap, waardoor het het noordelijkste punt van Europa is dat met de auto te bereiken is en waardoor de E69 de meest noordelijke openbare weg is van Europa. Het plateau is een populaire toeristische attractie. De kaap omvat een 307 meter hoge klif met een groot plateau op de top, waar bezoekers, als het weer het toelaat, de middernachtzon en het uitzicht op de Barentsz-zee kunnen bekijken. Noord-Kaap Hall, een bezoekerscentrum werd op het plateau gebouwd in 1988. Het omvat een café, een restaurant, een postkantoor, een souvenirwinkel, een klein museum en een bioscoop.

De steile klif van de Noordkaap bevindt zich op ongeveer 2.102,3 km van de Noordpool. Noordkaap wordt vaak onnauwkeurig aangeduid als het noordelijkste punt van Europa. De naburige Knivskjellodden-kaap strekt zich eigenlijk 1450 m verder naar het noorden uit. Bovendien liggen beide punten op een eiland (Magerøya), hoewel er één is verbonden via de weg naar het vasteland.

Knivskjelodden, Noordkaap

Het noordelijkste punt van het vasteland van Europa bevindt zich op Cape Nordkinn (Kinnarodden), ongeveer 5,7 km verder naar het zuiden en ongeveer 70 km naar het oosten. Dat punt ligt in de buurt van het dorp Mehamn op het schiereiland Nordkinn.

Knivskjelodden, Noordkaap, Kinnarodden

Knivskjellodden
Knivskjellodden Br. Foto: Thomas Bujack

De Noordkaap is het punt waar de Noorse zee, een deel van de Atlantische Oceaan, de Barentszee ontmoet, een deel van de Noordelijke IJszee. De middernachtzon is te zien van 14 mei tot 31 juli.

De Noordkaap kreeg z'n naam door de Engelsman Steven Borough, kapitein van de Edward Bonaventure, die er in 1553 voorbij zeilde op zoek naar de Noordoostelijke Doorvaart

 

De noordoostelijke doorgang

De noordoostelijke doorgang (blauw) en een alternatieve route door het Suezkanaal (rood)