Kaap Reinga

 

Kaap Reinga

Waar ligt Kaap Reinga?

Kaap Reinga Google Earth

Bron: Google Earth

Kaap Reinga is het meest noordwestelijke puntje van het schiereiland Aupouri, aan de noordkant van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Kaap Reinga ligt meer dan 100 km ten noorden van het dichtstbijzijnde stadje Kaitaia. Rijksweg 1 strekt zich helemaal uit tot aan de kaap, maar tot 2010 was er een onverharde grintweg voor de laatste 19 km. 

De 'Te Rerenga Wairua', de naam in Māori-taal, betekent de springplaats van geesten. Het 'Reinga' deel van de naam is het Māori-woord dat de onderwereld betekent. Beide verwijzen ze naar het Māori-geloof dat de kaap het punt is waarop de geesten van de doden de onderwereld binnengaan.

De kaap wordt vaak ten onrechte beschouwd als het noordelijkste punt van het Noordereiland, en dus van het vasteland van Nieuw-Zeeland. De Surville-kliffen in Noord-Kaap, 30 km ten oosten van Kaap Reinga ( Te Rerenag Wairua), liggen iets verder naar het noorden. Een andere landtong net ten westen van Kaap Reinga ( Te Rerenga Wairua) is Kaap Maria van Diemen, die door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman tijdens zijn reis in 1642 werd genoemd en door hem werd beschouwd als het meest noordelijke punt van het nieuw ontdekte land dat hij noemde 'Staten Landt'.

Kaap Reinga (Te Rerenga Wairua) wordt over het algemeen beschouwd als de scheidingsteken tussen de Tasmanzee in het westen en de Stille Oceaan in het oosten. Vanuit de vuurtoren is het mogelijk om de getijdenrace te bekijken, terwijl de twee zeeŽn botsen en onstuimige wateren vlak voor de kust te creŽren. De Māori noemen dit de ontmoeting van Te Moana-a-Rehua, 'de zee van Rehua' met Te Tai-o-Whitirea, 'de zee van Whitirea', waarbij Rehua en Whitirea respectievelijk een man en een vrouw zijn.

 

Kaap Reinga Rijksweg 1

Kaap Reinga (Te Rerenga Wairua) staat op de voorlopige lijst van UNESCO die wacht op de status van werelderfgoed. De kaap is een favoriete toeristische attractie, met meer dan 120 000 bezoekers per jaar en ongeveer 1 300 auto's die per dag arriveren tijdens het hoogseizoen. Bezoekersaantallen groeien met ongeveer vijf procent per jaar, en de toename zal waarschijnlijk nog groter worden nu de weg naar de kaap volledig is afgewerk.