Kaap Sint-Vincent

 

Kaap Sint-Vincent

Waar ligt Kaap Sint-Vincent?

Kaap Sint-Vincent Google Earth

Bron: Google Earth

Kaap Sint Vincent is het zuidwestelijkste punt van Portugal. De kaap is ongeveer zes kilometer van het dorp Sagres een oriëntatiepunt voor een schip dat van of naar de Middellandse Zee reist. De kliffen stijgen bijna verticaal vanuit de Atlantische Oceaan tot een hoogte van 75 meter. De kaap is een plaats van uitbundig zeeleven en een hoge concentratie van vogels die nestelen op de kliffen, zoals de zeldzame Bonelli's adelaar, slechtvalken, vliegers, rotslijpers, rotsduiven, ooievaars en reigers.

Geschiedenis

Kaap St. Vincent was al heilige grond in de neolithische tijd. Getuigen zijn de staande menhirs in de buurt. De oude Grieken noemden het Ophiussa (Land van Serpenten), bewoond door de Oestriminis en wijdden hier een tempel aan Heracles. De Romeinen noemden het Promontorium Sacrum (of het heilige voorgebergte). Strabo noemt deze cape in zijn geografie het meest westelijke puntje van de bekende wereld en meldt dat de plaats als magisch werd beschouwd. Gewone mensen geloofden dat de zon hier sissend in de oceaan ondergin, de rand van hun wereld was.
Het gebied rond de kaap werd verschillende keren geplunderd door piraten uit Frankrijk en Nederland en in 1587 door Sir Francis Drake. Alle bestaande gebouwen - waaronder de Vila do Infante van Hendrik de Zeevaarder - vielen in puin door de aardbeving in Lissabon in 1755. De franciscaner monniken die zorg droegen voor het heiligdom bleven tot 1834, toen alle kloosters ontbonden werden in Portugal.

Naam

Volgens de legende is de naam van deze kaap verbonden met het verhaal van een vermoorde vierde-eeuwse Iberische diaken Sint Vincent wiens lichaam hier aan land werd gebracht. Een schrijn werd opgericht over zijn graf. Volgens de Arabische geograaf Al-Idrisi werd het altijd bewaakt door raven en daarom door hem benoemd als 'Kanīsah al-Ghurāb', wat "Kerk van de Raaf". Koning Afonso Henriques (1139-1185) liet het lichaam van de heilige in 1173 opgraven en bracht het per schip naar Lissabon, nog steeds vergezeld door de raven. Deze overdracht van de relieken is afgebeeld op het wapen van Lissabon.

De vuurtoren van Cabo de São Vicente

De huidige vuurtoren is 24 meter hoog en werd gebouwd op de ruïnes van een 16e-eeuws Franciscaans klooster in 1846. Deze vuurtoren, die één van 's werelds drukste scheepvaartroutes bewaakt, is een van de krachtigste in Europa. De twee 1.000 W-lampen zijn tot op 60 kilometer afstand te zien.

De vuurtoren van Cabo de São Vicente

De vuurtoren van Cabo de São Vicente