Kaap Taenarum

 

Kaap Taenarum
Bron: Wikipedia

Waar ligt Kaap Taenarum?

Kaap Taenarum Google Earth

Bron: Google Earth

Kaap Taenarum, ook genoemd als Cape Tainaron of Cape Matapan, ligt aan het einde van het schiereiland Mani, Griekenland. Kaap Taenarum is het meest zuidelijke punt van het vasteland van Griekenland, en het tweede meest zuidelijke punt van het vasteland van Europa. Het scheidt de Golf van MesseniŽ in het westen van de Laconische Golf in het oosten.

Kaap Taenarum is al duizenden jaren een belangrijke plaats. Het puntje van Kaap Taenarum was de plek van de oude stad Tenarus, in de buurt is een grot die volgens Griekse legenden het huis was van Hades, de god van de doden. De oude Spartanen bouwden er verschillende tempels, gewijd aan verschillende goden. Op de heuvel boven de grot liggen de overblijfselen van een oude tempel gewijd aan de zeegod Poseidon. Onder het Byzantijnse rijk werd de tempel omgevormd tot een christelijke kerk. Kaap Taenarum was ooit de plaats waar huursoldaten wachtten om te worden ingezet.

Bij Kaap Taenarum werd het reddingsschip van de Titanic, de SS CaliforniŽr, op 9 november 1915 door Duitse troepen getorpedeerd en tot zinken gebracht. In maart 1941 vond een groot zeegevecht, de slag bij Kaap Taenarum, plaats voor de kust van Kaap Taenarum, tussen de Royal Navy en de Italiaanse Regia Marina, waarin de Britten als overwinnaar uitkwamen. Het belangrijkste resultaat van deze zeeslag was dat de Italiaanse marineactiviteit in de oostelijke Middellandse Zee drastisch verminderde.

Als het meest zuidelijke punt van het vasteland van Griekenland, bevindt Kaap Taenarum zich op een laatste rustpunt voor trekvogels die over de Middelandse zee naar Afrika vliegen.