Kaap Tsjeljoeskin

 

Kaap Tsjeljoeskin

Waar ligt Kaap Tsjeljoeskin?

Kaap Tsjeljoeskin Google Earth

Bron: Google Earth

Kaap Tsjeljoeskin (Engels: Cape Chelyuskin) is het meest noordelijke punt van het Euraziatische continent en het meest noordelijke punt van het vasteland van Rusland. Het is gelegen aan het uiteinde van het schiereiland Taymyr, ten zuiden van de Severnaya Zemlya-archipel. De landtong heeft een 17 meter hoog licht op een kadertoren.

Kaap Tsjeljoeskin ligt op 1370 kilometer van de Noordpool. Cape Vega is een kaap die iets ten westen van Kaap Chelyuskin ligt. Oscar Bay ligt tussen beide kapen. Op deze kaap ligt het noordelijkste vliegveld van EuraziŽ en opereert sinds 1950 op verschillende locaties.

Expedities

De kaap werd voor het eerst bereikt in mei 1742 door een expeditie op het veldfeest geleid door Semion Chelyuskin en heette aanvankelijk Kaap Oost-Noord. Het werd omgedoopt ter ere van Chelyuskin door de Russian Geographical Society in 1842, op de 100e verjaardag van de ontdekking.

Het werd op 18 augustus 1878 door Adolf Erik NordenskiŲld gepasseerd tijdens de eerste zeereis door de Noordoost-Passage (Noordelijke Zeeroute).

Uranium

Systematisch geologisch onderzoek naar uranium begon hier in 1946-47 met industriŽle winning tussen 1950 en 1952 in een berg 150 km ten zuiden van de eigenlijke kaap.

Polar Station Cape Chelyuskin

Een weer en een hydrologisch onderzoeksbasis genaamd "Polar Station Cape Chelyuskin" werd gebouwd in 1932, onder leiding van Ivan Papanin. Het werd hernoemd tot het "E. K. Fyodorov Hydrometeorological Observatory" in 1983. Het station heeft een magnetisch observatorium en staat aan de oostelijke kant van het punt.

 

Polar Station Cape Chelyuskin - Poolstation Kaap Tsjeljoeskin

Polar Station Cape Chelyuskin - Poolstation Kaap Tsjeljoeskin