Kaap Verde

 

Kaap Verde
Bron: Angel Perez, Google Maps

Waar ligt Kaap Verde?

Kaap Verde Google Earth

Bron: Google Earth

Kaap Verde of het Kaapverdische schiereiland is een schiereiland in Senegal en het meest westelijke punt van het Afrikaanse continent. Portugese ontdekkingsreizigers noemden het Cabo Verde of "Groene Kaap". De zuidwestelijke winden nemen vochtige lucht mee en dragen ​​bij aan het seizoengebonden groene uiterlijk van Kaapverdiė, in tegenstelling tot de golvende gele duinen in het noorden. Kaap Verde is een rotsachtig voorgebergte dat zich westwaarts uitstrekt van de zandstranden van Senegal.

Geschiedenis

De inheemse bewoners van het schiereiland, de Lebou, leefden als vissers en boeren. Sinds ongeveer 1444, toen de Portugezen de kaap voor het eerst zagen, was het een centrum voor Afrikaans-Europese handel. De Fransen vestigden later de stad Dakar op de kaap in 1857.

Vulkanisch

Kaap Verde werd gevormd door een combinatie van vulkanische eilanden op zee en een landbrug die wordt gekneed door kuststromingen. De kaap steekt het uit in de Atlantische Oceaan, buigt terug naar het zuidoosten aan de punt.

Kaapverdische eilanden

Kaap Verde mag niet worden verward met de Kaapverdische eilanden, die ongeveer 560 kilometer verder naar het westen liggen. Dakar, de hoofdstad van Senegal, ligt vlakbij de zuidelijke punt.

 

 

Deux Mamelles, Two Teats, twee vulkaankegels Dakar

Tweeling vulkanische kegels, de Deux Mamelles ("Two Teats"), domineren het landschap langs de kust ten noordwesten van Dakar. Het schiereiland omarmt een baai en een natuurlijke haven in het zuidwesten.