Antelope Canyon

 

Antelope Canyon

Waar ligt de Antelope Canyon?

Antelope Canyon Google Earth

Bron: Google Earth

Antelope Canyon is een canyon in het Amerikaanse zuidwesten, op Navajo-land ten oosten van Page, Arizona. Antelope Canyon heeft twee afzonderlijke, schilderachtige delen, bekend als "Upper Antelope Canyon" of "The Crack"; en "Lower Antelope Canyon" of "The Corkscrew".

Antelope Canyon werd gevormd door erosie van zandsteen, voornamelijk als gevolg van overstromingen en wind. Regenwater, vooral tijdens het moessonseizoen, loopt het uitgestrekte bassin boven de canyon in en dringt met grote snelheid slangs smalle doorgangen de canyon binnen. In de loop der tijd zijn de gangen weggeërodeerd, waardoor de kloof dieper werd en de wanden gladder, waardoor ze hun karakteristieke "vloeiende" vormen kregen.

Overstromingen in de kloof komen nog steeds voor. Een overstroming vond plaats op 30 oktober 2006, die 36 uur duurde, en zorgde ervoor dat de Tribal Park Authorities de Lower Antelope Canyon voor vijf maanden gesloten werd.

De canyons zijn alleen toegankelijk via een rondleiding.

Upper Antelope Canyon

Upper Antelope Canyon wordt door de Navajo's Tsé bighánílíní genoemd, 'de plaats waar water door rotsen stroomt'. Het wordt om twee redenen het vaakst bezocht door toeristen. Ten eerste, de ingang en de volledige lengte liggen op de grond en vereist geen klimwerk. Ten tweede komt er veel direct zonlicht naar beneden uit openingen aan de bovenkant van de kloof. De adembenemende lichtbundels komen het vaakst voor in de zomermaanden, omdat ze vereisen dat de zon hoog aan de hemel staat. Winterkleuren zijn meer gedempt. Vanaf 20 maart beginnen deze lichbundels de kloof te verlichten en ze verdwijnen elk jaar op 7 oktober.

Antelope Canyon lichtbundelLower Antelope Canyon

Lower Antelope Canyon, door de Navajo's Hazdistazí genaamd , of 'spiraal rots bogen' door de Navajo, ligt op enkele mijlen van Upper Antelope Canyon. Voor de installatie van metalen trappen, moest je eerst klimmen langs vooraf geïnstalleerde ladders om de kloof te bezoeken.

Zelfs na de installatie van trappen is het een moeilijkere wandeling dan naar de Boven Antilope.

Ondanks deze beperkingen trekt Lower Antelope Canyon een aanzienlijk aantal fotografen, hoewel gelegenheidsbezoekers daar veel minder vaak voorkomen dan in de Upper canyon. Specifieke tochten met alleen fotograaf zijn beschikbaar voor reserveringen rond het middaguur, wanneer de lichtstralen op hun hoogtepunt zijn. Fotografen moeten een statief meenemen om deel te nemen.

De Lower Antelope Canyon heeft de vorm van een "V" en is ondieper dan de Upper Antelope Canyon. Verlichting is beter in de vroege uren en de late ochtend.

Overstromingsgevaar

Antelope Canyon wordt uitsluitend bezocht via rondleidingen, deels omdat tijdens het regenseizoen de kloof snel kan overstromen. De regen hoeft niet op of in de buurt van de Antelope Canyon-gleuven te vallen voor plotselinge overstromingen, omdat regen die tientallen kilometers verderop stroomafwaarts van de canyons valt, met weinig voorafgaande waarschuwing kan binnendringen.

Op 12 augustus 1997 stierven elf toeristen in Lower Antelope Canyon door een overstroming. Er viel die dag heel weinig regen op de site, maar een eerdere onweersbui had een grote hoeveelheid water in het stroomgebied van de kloof gedumpt, 11 km stroomopwaarts. De enige overlevende van de overstroming was reisleider Francisco "Pancho" Quintana, die eerder snel-watertraining kreeg.