Colca Canyon

 

Colca Canyon

Waar ligt de Colca Canyon?

Colca Canyon Google Earth

Bron: Google Earth

Colca Canyon is een kloof van de Colca-rivier in het zuiden van Peru, ongeveer 160 kilometer ten noordwesten van Arequipa. Het is Peru's op twee na meest bezochte toeristische bestemming met ongeveer 120.000 bezoekers per jaar. Met een diepte van 3270 meter, is het één van de diepste ter wereld. De Colca-vallei is een kleurrijke Andesvallei met pre-Inca-wortels en steden gesticht in de Spaanse koloniale tijd, nog steeds bewoond door mensen uit de Collagua en de Cabana-culturen. De lokale bevolking handhaaft hun voorouderlijke tradities en blijft de pre-Inca trapsgewijze terrassen cultiveren.

De stad Chivay

De stad Chivay, de grootste stad in de Colca-kloof, ligt in het middelpunt van de kloof. Boven Chivay, op een hoogte van 3.500 meter, maakt de landbouw plaats voor veeteelt, voornamelijk alpaca's en lama's, met wat schapen en melkvee. De natuurlijke warmwaterbronnen van La Calera bevinden zich in Chivay. Andere warmwaterbronnen, waarvan sommige zijn ontwikkeld voor toeristisch gebruik, zijn verspreid over de vallei en de kloof.

Onder Chivay heeft de vallei intens terrasvormige landschappen. De kloof bereikt zijn grootste diepte in de regio Huambo, waar de rivier een hoogte heeft van 1.066 meter. 24 kilometer ten zuidoosten van Cabanaconde rijst de 6288 meter hoge Ampato, een met sneeuw bedekte uitgedoofde vulkaan.

Andes condor

De kloof is de thuisbasis van de Andes condor (Vultur gryphus), een bedreigde soort. De condors zijn van dichtbij te zien terwijl ze langs de wanden van de kloof vliegen, een populaire attractie. De Andes-Condor leeft over het algemeen ongeveer 60-70 jaar, en heeft een spanwijdte van ongeveer 2,1-2,7 meter. Het wordt vaak de 'Eternity Bird' genoemd, omdat de vogel een symbool is van een lang leven en eeuwigheid. 'Cruz del Condor' is een populaire toeristische stop om de condors te bekijken. Op dit punt is de bodem van de kloof 1200 meter.

Grotten van Mollepunko

De grotten van Mollepunko boven Callalli, is een archeologische vindplaats van rotstekeningen van alpaca's (waarvan wordt gezegd wordt dat ze 6000 jaar oud zijn) en de mummie van Paraqra.

Bronnen en gijzers

De meest afgelegen bron van de Amazone-rivier is toegankelijk via de Colca-vallei via Tuti, een eendaagse reis tot een hoogte van 5120 meter, waar gesmolten sneeuw van de Mismi uit een rotswand stroomt. Andere bezienswaardigheden zijn de Infiernillo Geyser, op de flanken van de vulkaan Hualca Hualca, die te voet, te paard of met de mountainbike bereikbaar is.