Gorges du Verdon

 Waar ligt de Gorges du Verdon?

Gorges du Verdon

Bron: Google Earth

De Gorges du Verdon is een kloof in het regionaal natuurpark Verdon in het zuiden van Frankrijk op de grens van de departementen Var en Alpes-de-Haute-Provence. De kloof werd uitgesleten door de rivier de Verdon. Het is met z'n lengte van 25 km, na de Tara River Canyon in Montenegro, de grootste kloof in Europa. 
Het meest indrukwekkende deel ligt tussen de steden Castellane en Moustiers-Sainte-Marie, waar de rivier een kloof heeft afgelegd tot een diepte van 700 meter door de kalkmassa. Aan het einde van de kloof stroomt de Verdon in het stuwmeer van Sainte-Croix-du-Verdon.

Vanwege de nabijheid van de Franse Rivièra is de kloof erg populair bij toeristen, die rond de rand kunnen rijden of wandelen, kajaks kunnen huren om op de rivier te varen. De kalkstenen muren, die enkele honderden meters hoog zijn, trekken veel bergbeklimmers aan.

De Gorges du Verdon staat bekend als een van de mooiste canyons van Europa. De opvallende turquoise kleur van de rivier wordt geassocieerd met glaciale bronnen en de mineralen van steenmeel in het water.