Grand Canyon

 

Grand Canyon

Waar ligt de Grand Canyon?

Grand Canyon Google Earth

Bron: Google Earth

De Grand Canyon is een steile canyon uitgesleten door de Colorado River in Arizona, Verenigde Staten. De Grand Canyon is 447 km lang, maximaal 29 km breed en bereikt een diepte van meer dan 1,5 km.

De kloof en de aangrenzende gebieden bevinden zich in het Grand Canyon National Park, het Kaibab National Forest, het Grand Canyon-Parashant National Monument, het Hualapai Indian Reservation, het Havasupai Indian Reservation en de Navajo Nation. President Theodore Roosevelt was een groot voorstander van het behoud van het gebied rond de Grand Canyon en bezocht het bij talloze gelegenheden om te jagen en te genieten van het landschap.

Verschillende recente studies ondersteunen de hypothese dat de Colorado-rivier ongeveer 5 tot 6 miljoen jaar geleden zijn koers door het gebied heeft bepaald. Sinds die tijd heeft de Colorado-rivier en de zijrivieren de kloof verdiept en verruimd.

Colorado River Arizona Grand CanyonDuizenden jaren lang werd het gebied voortdurend bewoond door Indiaanse Amerikanen, die nederzettingen bouwden in de kloof en zijn vele grotten. De Pueblo-mensen beschouwden de Grand Canyon als een heilige plaats en maakten er bedevaarten. De eerste Europeaan die bekend was om de Grand Canyon te hebben gezien, was García López de Cárdenas uit Spanje, die in 1540 arriveerde.

Het is niet de diepste kloof ter wereld (de Kali Gandaki-kloof in Nepal is veel dieper). De Grand Canyon staat echter bekend om zijn visueel overweldigende grootte en zijn ingewikkelde en kleurrijke landschap. Geologisch gezien is het belangrijk vanwege de dikke opeenvolging van oude rotsen die goed bewaard zijn gebleven en zichtbaar zijn in de wanden van de kloof. Deze gesteentelagen registreren veel van de vroege geologische geschiedenis van het Noord-Amerikaanse continent.

Grand Canyon National Park is één van 's werelds grootste natuurlijke attracties en trekt jaarlijks ongeveer vijf miljoen bezoekers. Over het geheel genomen was 83% afkomstig uit de Verenigde Staten. De South Rim is het hele jaar geopend, afhankelijk van het weer. De North Rim is over het algemeen geopend van half mei tot half oktober.