Hutiao Xia kloof

 

Hutiao Xia kloof

Waar ligt de Hutiao Xia kloof?

Hutiao Xia kloof Google Earth

Bron: Google Earth

Tiger Leaping GorgeDe Hutiao Xia kloof of 'Tiger Leaping Gorge' is een schilderachtige kloof aan de rivier de Jinsha, een zijrivier van de Yangtze-rivier. Het ligt in het zuidwesten van China. Het maakt deel uit van de 'Beschermd gebied van drie parallelle rivieren in Yunnan'. Een gebied waar drie van 's werelds langste rivieren stromen: de Jangtsekiang, de Mekong en de Salween. Het gebied werd in 2003 door de UNESCO opgenomen in de werelderfgoedlijst.

De kloof is ongeveer 15 kilometer lang en ligt daar waar de rivier stroomt tussen de 5596 meter hoge Jade Dragon Snow Mountain en de 5396 meter hoge Haba Snow Mountain in een reeks stroomversnellingen onder steile 2000 meter hoge kliffen. De legende zegt dat om te ontsnappen aan een jager, een tijger over de rivier sprong op het smalste punt, vandaar de naam 'Tiger Leaping Gorge'.

Het gebied werd officieel geopend voor buitenlandse toeristen in 1993, maar had al in de jaren tachtig avontuurlijke rugzaktoeristen aangetrokken. Men is van plan om de bestaande paden en wegen te verbeteren, tourbussen toe te laten om de streek meer te ontwikkelen. Deze plannen wekken zeer gevarieerde reacties bij de lokale bevolking, van oppositie tot steun.

Hoewel Tiger Leaping Gorge een essentieel onderdeel is van de 'Beschermd gebied van drie parallelle rivieren in Yunnan', stelde de Chinese regering in 2004 voor om een waterkrachtcentrale op de Jinsha-rivier te bouwen. De provinciale overheid van Yunnan schrapte het project in 2007.
Het project zou tot 100.000 mensen naar het noorden verdrijven, voornamelijk de Naxi-minderheid, naar een Tibetaans gebied met een ruw klimaat.