Samariakloof

 

Samariakloof

Waar ligt de Samariakloof?

Bron: Google Earth

De Samariakloof is een kloof op het Griekse eiland Kreta en sinds 1962 een nationaal park van Griekenland.

De kloof ligt in het zuidwesten van Kreta in de regionale eenheid van Chania. Het werd gevormd door een kleine rivier die tussen de Witte Bergen (Lefká Óri) stroomt. Er zijn nog een aantal andere kloven in de Witte Bergen. Sommigen zeggen dat de kloof 18 km lang is, maar deze afstand verwijst naar de afstand tussen de nederzetting Omalos aan de noordkant van het plateau en het dorp Agia Roumeli. In feite is de kloof 16 km lang, beginnend op een hoogte van 1.250 m aan de noordelijke ingang en eindigend bij de oevers van de Libische Zee in Agia Roumeli.

Lefka Ori - Kreta
de Lefka Ori (Witte Bergen), waarvan met 2452 meter de Pachnes de hoogste top is.

Nationaal park

Het dorp Samariá ligt net binnen de kloof. Het werd uiteindelijk verlaten door de laatst overgebleven inwoners in 1962 om plaats te maken voor het park. Het dorp en de kloof ontlenen hun naam aan de oude kerk van het dorp, Óssia María. De kloof werd een nationaal park in 1962, met name als een toevluchtsoord voor de zeldzame kri-kri (Kretenzer geit)

Wandeling

Agia RoumeliDe wandeling door Samaria National Park is 13 km lang, maar je moet nog eens drie kilometer lopen naar Agia Roumeli vanaf de uitgang van het park aan de Libische Zee, waardoor de wandeling 16 km lang is. Het beroemdste deel van de kloof is de strook die bekend staat als de Poorten, waar de zijkanten van de kloof slechts vier meter breed zijn en bijna een hoogte bereiken van bijna 300 meter. 
De wandeling duurt vijf tot zeven uur en kan inspannend zijn, vooral op het hoogtepunt van de zomer.

Lokale touroperators bieden georganiseerde tochten naar de kloof. Deze omvatten busvervoer van het hotel naar de ingang en een busverbinding die op wandelaars wacht nadat ze de veerboot in Sougia of Sfakia verlaten hebben. Er bestaat ook een "luie manier" - van Agia Roumeli naar de Poorten en terug. De zeer moeilijk begaanbare Tripitikloof, die ten westen van de Samariakloof loopt, is ongeveer net zo lang als zijn veel populairdere evenknie.

Langste kloof?

De Samariakloof wordt wel eens de langste kloof van Europa genoemd. Toch wordt dat betwist. Zo wordt de eer door anderen toegekend aan de Franse Gorges du Verdon, die ruim 20 kilometer lang is.