Tarakloof

 

Tarakloof

Waar ligt de Tarakloof?

Bron: Google Earth

De Tarakloof, is een kloof aan de rivier de Tara in Montenegro en BosniŽ en Herzegovina.Tarakloof brug

De Tarakloof is 82 kilometer lang en de laatste 36 kilometer vormen de grens tussen BosniŽ en Herzegovina, ServiŽ en Montenegro. De kloof is op zijn diepste ongeveer 1.300 meter diep. Dit maakt de Tarakloof ťťn van de diepste rivierkloven in Europa, en zelfs van de wereld.

De Tarakloof in Montenegro wordt beschermd als onderdeel van het Durmitor National Park en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanwege de kwaliteit van zijn water, en vanwege zijn unieke ecologische systeem, werd Tara in 1977 in het programma "Covjek i biosfera" (mannen en biosfeer) geplaatst en ingeschreven in de ecologische biosfeerreservaten van de wereld, en dus beschermd onder een internationaal uitgegeven verdrag.

De kloof maakt deel uit van de raftingroute van de rivier de Tara. De eendaagse raftingroute, van Brstnovica naar Sćepan Polje duurt 2 tot 3 uur. Dit deel van de kloof is het meest opwindend omdat de rivier de grootste hoogteverschillen heeft over de kortste lengte. Er zijn 21 van de 50 stroomversnellingen in dat deel van de Tara.