Tarokokloof

 

Taroko kloof

Waar ligt de Tarokokloof?

Taroko kloof Google Earth

Bron: Google Earth

De Taroko kloof

De Taroko kloof en de omgeving staan ​​bekend om hun overvloedige aanwezigheid van marmer, wat leidt tot de bijnaam "De marmerkloof". Het marmer dat nu in Taroko wordt gevonden, vormde zich meer dan 200 miljoen jaar geleden als sediment op de bodem van de oceaan. Toen het sediment zich verzamelde, werd het onderhevig aan steeds grotere druk die het uiteindelijk tot kalksteen verhardde. In de afgelopen 100 miljoen jaar heeft de tektonische compressie tussen de Filippijnse zeeplaat en de Euraziatische plaat extra druk geleverd die de kalksteen in marmer veranderde. Stuwende krachten van de botsing van de twee tektonische platen deden deze gesteenten boven het oppervlak van de oceaan rijzen. Het gebied wordt door deze krachten nog steeds met ongeveer 0,5 cm per jaar omhoog gestuuwd.

De kloof zelf was uitgehouwen in het marmer door de erosieve kracht van de Liwu-rivier.

Daarnaast is er bekend dat jade in deze kloof aanwezig is. Deze jade is alleen te vinden in Taiwan en te koop op de jademarkt in Hualien. In deze bergen kun je ook raften op de rivieren.

Taroko National Park

Het Taroko National Park is één van de negen nationale parken in Taiwan en is vernoemd naar de Tarokokloof, de historische kloof van het park, uitgesneden door de Liwu-rivier. Het park omvat de provincie Taichung, de provincie Nantou en de provincie Hualien.

Het park werd oorspronkelijk opgericht als het Tsugitaka-Taroko National Park door de gouverneur-generaal van Taiwan op 12 december 1937 toen Taiwan deel uitmaakte van het rijk van Japan. Na de nederlaag van het Japanse keizerrijk in de Tweede Wereldoorlog heeft de Republiek China Taiwan overgenomen. De ROC-regering heeft vervolgens het park op 15 augustus 1945 afgeschaft. Pas op 28 november 1986 werd het park hersteld.

De naam, Taroko (formeel als Truku), betekent "mens" in de Truku-taal van de inheemse stam Truku.