Todghakloof

 

Todghakloof

Waar ligt de Todghakloof?

Todghakloof Google Earth

Bron: Google Earth

Todghakloof ingangDe Todgha-kloven zijn een reeks kalksteenrivierkloven in het oostelijk deel van het Hoge Atlasgebergte in Marokko, nabij de stad Tinerhir. Zowel de Todgha als de naburige Dades Rivers zijn verantwoordelijk voor het uitsnijden van deze diepe klifachtige canyons, op hun laatste 40 kilometer door de bergen. De hoogte van de wanden van de canyon kan variŽren, maar kan op sommige plaatsen tot 400 meter hoog zijn.

De laatste 600 meter van de Todgha-kloof zijn het meest spectaculair. Hier versmalt de kloof tot soms maar 10 meter breed, met steile en gladde rotswanden tot 160 meter hoog aan elke kant.

Tijdens het droge seizoen is de bodem van de kloof meestal opgedroogd; hoogstens zal er een kleine stroom water zijn. Gedurende deze tijd is de wadi-vloer gemakkelijk door bezoekers te bewandelen. Tijdens het regenseizoen kan de Todra echter enorm uitbreiden, waarbij de bodem van de kloof in een krachtige stroom verandert.

Het gebied is niet meer zo afgelegen als het ooit was. Een goed onderhouden asfaltweg leidt naar de vallei van Tinerhir en de kloof.

Dankzij de robuuste rotswanden met veel ongelijke oppervlakken, is Todgha Gorge populair bij bergbeklimmers. Meer dan 150 routes zijn verankerd in de kloof.