Waimea Canyon

 

Waimea Canyon

Waar ligt de Waimea Canyon?

Waimea Canyon Google Earth

Bron: Google Earth

Groene Waimea CanyonDe Waimea Canyon, ook bekend als de Grand Canyon van de Stille Oceaan, is een kloof van ongeveer 16 kilometer lang en tot 900 meter diep, gelegen aan de westkant van Kauai op de Hawaiiaanse eilanden van de Verenigde Staten. Waimea is Hawaiiaan voor "roodachtig water", een verwijzing naar de erosie van de rode aarde van de kloof. De kloof werd gevormd door een diepe insnijding van de Waimea-rivier als gevolg van de extreme regenval op de centrale piek van het eiland, Mount Wai'ale'ale, één van de natste plaatsen op aarde.

De kloof is uitgesleten in de lava van het gebied.

De kloof heeft een unieke geologische geschiedenis omdat deze niet alleen werd gevormd door het gestage proces van erosie, maar ook door een catastrofale ineenstorting van de vulkaan die Kaua'i heeft gecreëerd.

Net als de andere Hawaiiaanse eilanden is Kaua'i de top van een enorme vulkaan die oprijst uit de oceaanbodem. De lavastromen dateren van ongeveer 5 miljoen jaar geleden. Kaua'i is de oudste van de grote Hawaiiaanse eilanden. Ongeveer vier miljoen jaar geleden, terwijl Kaua'i bijna continu losbarstte, stortte een deel van het eiland in. Deze instorting vormde een inzinking die vervolgens werd gevuld met lavastromen.

Sindsdien heeft regenwater de hellingen van de berg Wai'ale'ale langs een rand van de instorting uitgehold tot de Waimea Canyon.

Waimea Canyon State Park is 7,5 km² groot en is een populaire toeristische attractie op het eiland. Het biedt een natuurgebied met talloze wandelpaden.