Yarlung Tsangpo kloof

 

Yarlung Tsangpo Grand Canyon

Waar ligt de Yarlung Tsangpo kloof?

Yarlung Tsangpo Grand Canyon Google Earth

Bron: Google Earth

De Yarlung Tsangpo Grand Canyon, langs de Yarlung Tsangpo-rivier in de Tibetaanse Autonome Regio, China, is de diepste kloof ter wereld, en met 504,6 km iets langer dan de Grand Canyon in de Verenigde Staten, waardoor het n van 's werelds grootste is. De Yarlung Tsangpo (Tibetaanse naam voor de bovenloop van de Brahmaputra) ontspringt in de buurt van de berg Kailash en loopt ongeveer 1700 km naar het oosten, met water van het noordelijk deel van de Himalaya , voordat deze de stroomafwaarts, Tibet in de buurt van de nederzetting Zhibe, binnengaat. De kloof heeft een lengte van ongeveer 240 km terwijl de kloof zich rond de berg Namcha Barwa buigt en zich een weg baant door het oostelijke Himalayagebergte. De wateren dalen van ongeveer 2900 m bij Pei tot ongeveer 1500 m aan het einde van de Bovenkloof waar de Po Tsangpo-rivier binnenkomt. De rivier loopt door de Beneden-kloof naar de Indiase grens op een hoogte van 660 m. De rivier komt vervolgens Arunachal Pradesh binnen en wordt uiteindelijk de Brahmaputra.

Diepste kloof op het land

Aangezien de kloof tussen de toppen van de Namcha Barwa (Namjabarwa) en Gyala Peri bergen passeert, bereikt deze een gemiddelde diepte van ongeveer 5000 m rond Namcha Barwa. De gemiddelde diepte van de kloof is ongeveer 2.268 m, het diepste punt bedraagt 6009 m. Dit is de diepste kloof op het land.

Ecosysteem

De kloof heeft een uniek ecosysteem met dierensoorten en planten die nauwelijks zijn onderzocht en benvloed door menselijke invloeden. Het klimaat varieert van subtropisch tot arctisch. De hoogste temperatuur in Tibet is 43.6 C en wordt geregistreerd bij de grens met India op een hoogte van ongeveer 600 meter boven zeeniveau. De zeldzame takin is een van de dieren die door de lokale stammen wordt gejaagd.