Landengte van Korinthe

 

Landengte van Korinthe

Waar ligt de landengte van Korinthe?

Landengte van Korinthe Google Earth

Bron: Google Earth

De landengte van Korinthe is de smalle landbrug die het schiereiland Peloponnesos verbindt met de rest van het vasteland van Griekenland, nabij de stad Korinthe. Ten westen van de landengte ligt de Golf van Korinthe, in het oosten de Saronische Golf.

Het kanaal van Korinthe
Sinds 1893 loopt het kanaal van Korinthe door de 6,3 km brede landengte, waardoor de Peloponnesos een eiland wordt. Tegenwoordig verbinden twee wegbruggen, twee spoorbruggen en twee afzinkbare bruggen aan beide uiteinden van het kanaal de vasteland met de Peloponnesos. Ook bevindt zich aan de westkant van het kanaal een militaire noodbrug.

Het idee voor een kortere weg, zodat boten niet ron Peloponnesos hoeven te varen, werd lang overwogen door de oude Grieken. De eerste poging om daar een kanaal te bouwen werd in de 7e eeuw voor Christus uitgevoerd door de tiran Periander. Hij liet het project varen vanwege technische problemen, en bouwde in plaats daarvan een eenvoudigere en minder dure 'overtoom', een installatie waarbij een schip over land van het ene in het andere water wordt getrokken. Resten hiervan bestaan ​​nog steeds naast het moderne kanaal.

Toen de Romeinen de controle over Griekenland overnamen, werden een aantal verschillende oplossingen geprobeerd. Julius Caesar en Tiberius deden pogingen om de landengte te doorgraven, maar beschikten niet over de geschikte kennis en materialen. In plaats daarvan bouwden ze een oud Egyptische oplossing: boten werden over de landengte op boomstammen gerold, zoals de Egyptenaren blokken graniet hadden gerold om hun piramides te maken. In 67 n.Chr. bestelde de Romeinse keizer Nero 6000 slaven om een ​​kanaal met schoppen te graven. Het jaar daarop stierf Nero en zijn opvolger Galba gaf het dure project op.

In 1830, kort na de onafhankelijkheid van Griekenland van het Ottomaanse Rijk, werd het project opnieuw overwogen en werd het voltooid in 1893 na elf jaar werk.

 

Kanaal van Korinthe met boot en sleepboot

Kanaal van Korinthe