Landengte van Kra

 

Landengte van Kra

Waar ligt de landengte van Kra?

Landengte van Kra Google Earth

Bron: Google Earth

De landengte van Kra is het smalste deel dat het schiereiland Malakka met het vasteland van AziŽ verbindt.

Het oostelijke deel van de landbrug behoort tot Thailand, terwijl het westelijke deel behoort tot de divisie Tanintharyi van Myanmar. Ten westen van de landengte ligt de Andamanse Zee, en in het oosten ligt de Golf van Thailand.

Het smalste deel, tussen de monding van de rivier de Kra en de baai van Sawi bij de stad Chumphon, heeft een breedte van 44 km en heeft een maximale hoogte van 75 m boven zeeniveau.

Thais kanaal
Het Thaise kanaal, ook wel bekend als Kra Canal of Kra Isthmus Canal, verwijst naar voorstellen voor een kanaal dat de Golf van Thailand zou verbinden met de Andamanse Zee in het zuiden van Thailand. Het is de bedoeling dat een dergelijk kanaal het vervoer in de regio zou verbeteren, vergelijkbaar met het Panamakanaal en het Suezkanaal.

Het kanaal zou een alternatief bieden voor het scheepvaartverkeer door de Straat van Malakka en de doorvoer voor olie-transporten naar Japan en China met 1200 km verkorten. Plannen voor een kanaal van 102 km lang, 400 meter breed en 25 meter diep, zijn op verschillende tijdstippen besproken en onderzocht. Kosten en milieuproblemen zijn afgewogen tegen de potentiŽle economische en strategische voordelen, maar februari 2018 verklaarde premier Prayut Chan-o-cha van Thailand dat het kanaal geen prioriteit van de regering was. Tegenwoordig worden andere locaties in het zuiden overwogen.