Landengte van Panama

 

Landengte van Panama

Waar ligt de landengte van Panama?

Landengte van Panama Google Earth

Bron: Google Earth

De landengte van Panama, ook historisch bekend als de landengte van Darien, is de smalle strook land tussen de Caribische Zee en de Stille Oceaan, die Noord- en Zuid-Amerika met elkaar verbindt.

De landengte werd ongeveer 2,8 miljoen jaar geleden gevormd. Deze belangrijke geologische gebeurtenis scheidde de Atlantische en Stille Oceaan. De Noord-Amerikaanse paleontoloog Henry Fairfield Osborn stelde dit in 1910 vast door het verschil in fossielen van zoogdieren van Noord-en Zuid-Amerika te vergelijken. Deze vaststelling vormde de basis voor Alfred Wegener toen hij de theorie van de continentale drift in 1912 voorstelde.

Het Panamakanaal

Kanaal van Panama kaartDe landengte was vanwege van haar ideale ligging uitermate geschikt voor de aanleg van een kanaal. Tussen 1906 en 1914 werd hier het Panamakanaal van 81,6 km aangelegd, waardoor de zeereis tussen de oost- en de westkust van Noord-Amerika met meer dan de helft verkort werd.

Het Panamakanaal is een kunstmatige 77 km waterweg die de Atlantische Oceaan verbindt met de Stille Oceaan. Kanaalsluizen zorgen er aan beide uiteinden voor dat schepen naar het Gatun-meer gehoffen worden. Het Gatum-meer is een kunstmatig meer dat is aangelegd om de hoeveelheid graafwerk die nodig is voor het kanaal boven de zeespiegel te verminderen.

Frankrijk begon in 1881 aan het kanaal, maar stopte vanwege technische problemen en een hoge sterfte onder werknemers. De Verenigde Staten namen het project in 1904 over en opende het kanaal op 15 augustus 1914. Het Panamakanaal heeft de tijd voor schepen om te reizen tussen de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan aanzienlijk verkort, waardoor ze de lange, gevaarlijke Kaapse Hornroute via de Drake Passage of de Straat van Magellan rond het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika kunnen vermijden.

Colombia, Frankrijk en later de Verenigde Staten controleerden tijdens de bouw het gebied rond het kanaal. De Verenigde Staten bleven het kanaal en de omliggende Panamakanaalzone beheren totdat de verdragen van Torrijos-Carter van 1977 een overdracht aan Panama brachten. Na een periode van gezamenlijke Amerikaans-Panamese controle, in 1999, werd het kanaal overgenomen door de Panamese overheid en wordt nu beheerd en beheerd door de Panamakanaalautoriteit, die eigendom is van de overheid.

Het jaarlijks verkeer is gestegen van ongeveer 1.000 schepen in 1914, toen het kanaal werd geopend, tot 14 702 schepen in 2008, voor een totaal van 333,7 miljoen ton. In 2012 waren meer dan 815 000 schepen het kanaal gepasseerd. Het duurt 11,38 uur om door het Panamakanaal te komen. De American Society of Civil Engineers heeft het Panamakanaal één van de zeven wonderen van de moderne wereld genoemd.