Landengte van Perekop

 

Landengte van Perekop
bron: Google Maps, Денис Петров (https://goo.gl/maps/S7JfNuN6eB62) 

Waar ligt de landengte van Perekop?

Landengte van Perekop Google Earth

Bron: Google Earth

De landengte van Perekop is de smalle, 5-7 kilometer brede strook land die het Krim-schiereiland verbindt met het vasteland van Oekra´ne. De landengte dankt zijn naam aan Perekop van het Tataarse fort van Or Qapi.

De steden Perekop, Legansk, Suvorovo en Krasnoperekopsk liggen op de landengte. Het Noord-Krimkanaal loopt door de landengte en voorziet de Krim van vers water uit de Dnjeprivier.

Ten zuiden van Perekop zijn er rijke zoutertsen die nog steeds erg belangrijk zijn voor de regio.

Naam
De naam Taphros in het Grieks betekent een uitgegraven geul, een verdedigingsgeul gegraven tussen de zee van Azov en de Zwarte Zee; er lijkt ook een stad in de buurt van dezelfde naam te zijn geweest. De Krim-Tataarse naam van Or Qapı neemt het Grieks aan in de Krim-Tataarse taal, wat betekent: Or = loopgraaf en Qapı = poort, en Perekop in de Slavische talen betekent letterlijk schuilplaats.

Geschiedenis
De strategische en commerciŰle waarde van dit gebied, samen met de strategische waarde om de toegangspoort tot de Krim te zijn, heeft de landengte tot de locatie gemaakt van enkele bijzonder felle gevechten. Vanaf de oudheid tot aan het Byzantijnse tijdperk versterkten de Grieken het gebied, en zo ook de Krim-Tataren. In de 15e eeuw werd het gebied een kolonie van de maritieme Republiek van Genua. In 1783 werd het gebied een deel van het Russische rijk. In 1954 werd het samen met de Krim overgedragen aan de Oekra´ense Sovjetrepubliek.

In november 1920, tijdens de Russische Burgeroorlog, werd hier een strijd uitgevochten tussen het Rode Leger en de Witte troepen van Prudh Wrangel, die de controle had over de Krim. Het Rode Leger bleek overwinnend, maar 140 000 burgers vluchtten over de Zwarte Zee naar Istanbul.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen de gecombineerde troepen van Duitse en Roemeense troepen onder bevel van Erich von Manstein de Krim binnen via de landengte van Perekop. De slag om de landengte duurde vijf dagen vanaf 24 september 1941 voordat de landengte werd beveiligd door de asmogendheden (een alliantie, waarvan de kern bestond uit Duitsland, ItaliŰ en Japan). Op 27 oktober trokken de asmogendheden verder de Krim in, leidend tot de Slag om Sebastopol. Op 9 mei 1944 kreeg het Rode Leger de controle over de Krim terug (Het Krim-offensief (8 april - 12 mei 1944)).

Op 2 maart 2014 werd gemeld dat Russische troepen loopgraven aan het graven waren langs de grens tussen de Krim en Oekra´ne, die over de landengte loopt.