Landengte van Tehuantepec

 

Landengte van Tehuantepec

Waar ligt de landengte van Tehuantepec?

De landengte van Tehuantepec is een landengte in Mexico. Vr de opening van het Panamakanaal was het een belangrijke route voor vrachtvervoer, de Tehuantepec-route. De naam komt van de stad Santo Domingo Tehuantepec in Mexico. Tehuantepec komt van het Nahuatl Tecuantepec, wat "berg van de wilde beesten" betekent.

Op het smalste punt is de landengte bedraagt 192 km. De Sierra Madre is hier een plateau-achtige bergkam, waarvan de hoogte, op het hoogste punt bereikt door de Ferrocarril Transistmico-spoorlijn bij de Chivela-pas, 224 m is. De noordkant van de landengte is moerassig en dicht begroeid met jungle, wat een groter obstakel is geweest voor de spoorwegbouw.

De Tehuantepec-spoorlijn is 308 km lang en loopt van de haven van Coatzacoalcos aan de Golf van Mexico naar Salina Cruz in Oaxaca aan de Pacifische kust.

In de 19e eeuw had men plannen om door de landengte van Tehuantepec een kanaal te graven tussen de Golf van Mexico en de Stille Oceaan. Omdat de landengte van Panama geologisch stabieler is werd besloten het kanaal niet in Tehuantepec maar in Panama aan te leggen. De landengte van Tehuantepec ligt namelijk op de zuidelijke rand van de Noordamerikaanse tectonische plaat, waardoor aardbevingen en grondverschuivingen in het verschiet liggen.