Antarctica

 

Antarctica

Waar ligt Antarctica?

Antarctica Google Earth

Bron: Google Earth

Antarctica is het zuidelijkste continent van de aarde. Het bevat de geografische zuidpool en ligt in het zuidpoolgebied van het zuidelijk halfrond, bijna volledig ten zuiden van de zuidpoolcirkel, en wordt omringd door de Zuidelijke Oceaan. Het is een ijswoestijn van 14.000.000 vierkante kilometer. Antarctica is bijna twee keer zo groot als AustraliŰ. Ongeveer 98% van Antarctica is bedekt met ijs met een gemiddelde dikte van 1,9 km.

Koudste gebied op aarde

Antarctica is gemiddeld het koudste, droogste en meest winderige gebied op aarde en heeft de hoogste gemiddelde hoogte van alle continenten. Antarctica is een woestijn, met een jaarlijkse neerslag van slechts 200 mm langs de kust en nog veel minder landinwaarts. De laagste temperatuur in Antarctica gemeten bedroeg -89,2 ░ C, hoewel het gemiddelde voor het derde kwartaal (het koudste deel van het jaar) -63░ C is. Tussen 1.000 en 5.000 mensen verblijven het hele jaar door op onderzoeksstations verspreid over het continent.

Ontdekking

Hoewel mythen en speculaties over een Terra Australis ("Zuidelijk Land") dateren uit de oudheid, was Antarctica de laatste regio op aarde dat ontdekt werd. Het was pas in 1820 dat de Russische expeditie van Fabian Gottlieb von Bellingshausen en Michail Lazarev het ijzige Antarctica ontdekte . Het continent bleef echter grotendeels onontdekt gedurende de rest van de 19e eeuw vanwege de vijandige omgeving, de ontoegankelijkheid en gebrek aan geschikte isolatie. In 1895 werd de eerste bevestigde landing uitgevoerd door een team van Noren.

Antarctisch Verdrag

Twaalf landen hebben in 1959 het Antarctisch Verdrag ondertekend en achtendertig hebben het sindsdien ondertekend. Het verdrag verbiedt militaire activiteiten en mijnbouw, verbiedt nucleaire explosies en opslag van nucleair afval, ondersteunt wetenschappelijk onderzoek en beschermt de ecozone van het continent.

Etymologie

De naam Antarctica is de geromaniseerde versie van de Griekse samengestelde woord antarktikÚ, vrouwelijk van antarktikˇs, betekent "tegenover de Arctic", "tegenover het Noorden".

Dieren

Er leven weinig gewervelde dieren op Antarctica. Het Antarctisch zeeleven omvat pingu´ns, blauwe vinvissen, orka's, kolossale inktvissen en pelsrobben. De keizerspingu´n is de enige pingu´n die in de winter op Antarctica broedt, terwijl de AdÚlie-pingu´n verder naar het zuiden broedt dan elke andere pingu´n. Koningspingu´ns, kinbandpingu´ns en ezelspingu´ns broeden ook op Antarctica.

 

zuidelijke rotspingu´npingu´n

De zuidelijke rotspingu´npingu´n heeft opvallende veren rond de ogen, wat de indruk wekt van gedetailleerde wimpers.