Arabische woestijn

 

Arabische woestijn

Waar ligt de Arabische woestijn?

Arabische woestijn Google Earth

Bron: Google Earth

De Arabische woestijn is een uitgestrekte woestijnwildernis in West-AziŽ. Het strekt zich uit van Jemen tot de Perzische Golf en Oman tot JordaniŽ en Irak en omvat heel Saoedi-ArabiŽ, met uitzondering van het zuidwestelijke kustgebied. Het beslaat het grootste deel van het Arabische schiereiland, met een oppervlakte van 2.330.000 vierkante kilometer. Het is de vierde grootste woestijn ter wereld en de grootste in AziŽ. Centraal staat de Rub'al-Khali, het "Lege Kwartier", een van de droogste en onherbergzaamste woestijngebieden ter wereld.

De Arabische woestijn heeft alles van rode duinen tot dodelijke drijfzand. Het klimaat is overwegend droog. Het grootste deel ontvangt ongeveer 100 mm regen per jaar, en sommige plaatsen slechts 50 mm. De temperatuur schommelt tussen zeer hoge temperaturen van 40 į C en de vriestemperaturen 's nachts.

Fauna en Flora

Gazelles, oryx, zandkatten en stekelstaarthagedissen zijn slechts enkele van de diersoorten die zich aan de extreme omstandigheden in deze woestijn hebben aangepast. 

De Arabische woestijn heeft weinig biodiversiteit, hoewel hier enkele planten groeien. Veel diersoorten, zoals de gestreepte hyena, jakhals en honingdas, zijn in dit gebied uitgestorven als gevolg van jacht en vernietiging van leefgebieden. Andere soorten zijn succesvol opnieuw geÔntroduceerd, zoals de zandgazelle. Het zijn er beschermde diersoorten. Overbegrazing door vee, off-road rijden met terreinwagens vormen de grootste bedreiding voor de vernietiging van het leefgebied.

Klimaat

De Arabische woestijn heeft een subtropisch, heet woestijnklimaat, dat dicht aanleunt bij het klimaat van de Sahara-woestijn, 's werelds grootste en heetste woestijn. In feite is de Arabische woestijn een uitbreiding van de Sahara-woestijn op het Arabische schiereiland. Het klimaat is overwegend heet en droog met veel zon gedurende het hele jaar. De temperaturen blijven het hele jaar door hoog. In de zomer zijn de temperaturen hoger dan 40 į C met pieken tot 48 į C. Record hoge temperaturen zijn hoger dan 50 į C.

 

Arabische woestijn - Awal Reserve - Saoedi-ArabiŽ

Awal reserve - Saoedi-ArabiŽ