Chihuahuawoestijn

 

Chihuahuawoestijn
bron: google maps, Patrick Franklin (https://goo.gl/maps/nkc2RYre5FJ2)

Waar ligt de Chihuahuawoestijn?

Chihuahuawoestijn Google Earth

Bron: Google Earth

De Chihuahuawoestijn is een woestijn op de grens van Mexico en de Verenigde Staten. Het beslaat een groot deel van West-Texas, delen van de midden- en lagere Rio Grande-vallei en de lagere Pecos-vallei in New Mexico, en een deel van het zuidoosten van Arizona, evenals de centrale en noordelijke delen van het Mexicaanse plateau. Het grenst in het westen aan de uitgestrekte Westelijke Sierra Madre, samen met de noordwestelijke laaglanden van de Westelijke Sierra Madre. Aan de Mexicaanse kant dekt het een groot deel van de staat Chihuahua, samen met delen van Coahuila, Noordoost-Durango, het uiterste noorden van Zacatecas en kleine westelijke delen van Nuevo León. Met een oppervlakte van ongeveer 362.000 km2 (139.769 sq mi), is het de op twee na grootste woestijn van het westelijk halfrond en de op een na grootste in Noord-Amerika, na de Great Basin Desert (Grote Bekken).

Aardrijkskunde

Verschillende grotere bergketens zijn de Sierra Madre, de Sierra del Carmen, het Orgelgebergte, het Franklin-gebergte, het Sacramento-gebergte, het Chisos-gebergte, het Guadalupe-gebergte en het Davis-gebergte. Deze geberchten hebben sky islands ('luchteiland een vrijstaande berg of gebergte die op geruime afstand van andere bergen staat en waarvan de ecologie sterk afwijkt ten opzichte die van de omliggende laaglanden) met koelere, nattere klimaten die grenzen aan of in de woestijn. Deze verhoogde gebieden hebben zowel naald- als breedbladige bossen, inclusief bossen langs afwateringen. Het Sandia-Manzano-gebergte, het Magdalena-San Mateo-gebergte en de Gila-regio grenzen aan de lagere heuvels van de Chihuahuawoestijn.

Er zijn een paar stedelijke gebieden binnen de woestijn: de grootste is Ciudad Juárez met bijna twee miljoen inwoners; Chihuahua, Saltillo en Torreón; dan de Amerikaanse steden El Paso en Albuquerque. Las Cruces en Roswell zijn enkele andere belangrijke steden in deze woestijn. Monterrey en Santa Fe liggen in de buurt van de Chihuahuawoestijn.

Klimaat

De woestijn is voornamelijk een regenschaduwwoestijn omdat de twee belangrijkste bergketens in de woestijn, de Sierra Madre Occidental in het westen en de Sierra Madre Oriental in het oosten het meeste vocht van de Stille Oceaan en de Golf van Mexico blokkeren. Klimatologisch gezien heeft de woestijn een droog klimaat met slechts één regenseizoen in de zomer en kleinere hoeveelheden neerslag in de vroege winter. Het grootste deel van de zomerregens valt tussen eind juni en begin oktober, tijdens de Noord-Amerikaanse moesson, wanneer vochtige lucht uit de Golf van Mexico de regio binnendringt. Door de ligging in het binnenland en de hogere ligging dan de Sonoran-woestijn in het westen, meestal variërend van 600 tot 1.675 m in hoogte, heeft de woestijn een iets milder klimaat in de zomer, hoewel de temperaturen in juli liggen tussen 35 - 40 ° C en koele of koude winters met af en toe een nachtvorst. De gemiddelde jaartemperatuur in de woestijn is 24 ° C. De warmste temperaturen in de woestijn komen voor in lager gelegen gebieden en in valleien. Noordelijke gebieden hebben strengere winters dan het zuidelijke gedeelte en kunnen sneeuwstormen ontvangen. De gemiddelde jaarlijkse neerslag voor de Chihuahuawoestijn is 235 mm. Sneeuwval is karig, behalve bij de hogere hoogte randen. De woestijn is vrij jong en bestaat slechts 8000 jaar.

Flora/Fauna

Creosootstruik (Larrea-tridentata) is de dominante plantensoort in het grind en af ​​en toe op de zandige bodems in valleigebieden binnen de Chihuahuawoestijn. De andere soorten die hier worden aangetroffen, hangt af van factoren zoals de grond, hoogte en hellingsgraad. Graslanden omvatten 20% van deze woestijn.

Volgens het Wereld Natuur Fonds kan de Chihuahuawoestijn de meest biologisch gevarieerde woestijn ter wereld zijn, gemeten aan de hand van soortenrijkdom. De fauna en flora er erg aan toe, voornamelijk als gevolg van begrazing. Veel inheemse grassen en andere soorten worden gedomineerd door houtachtige inheemse planten, waaronder creosootstruik en mesquite, als gevolg van overbegrazing en verstedelijking. De Mexicaanse wolf, eens overvloedig aanwezig, was bijna uitgestorven en staat nog steeds op de lijst van bedreigde diersoorten.

 

Chihuahuawoestijn - Creosootstruik

Creosootstruik